Gel gebruiken tijdens een behandeling is op zichzelf niet goed of slecht. Het gebruik van gel onder een misvatting van wat het eigenlijk doet, leidt onvermijdelijk tot een negatief effect op je resultaten. Het grootste voordeel van het gebruik van gel tijdens een laser- of lichtbehandeling is dat het de applicator soepeler over de huid laat glijden.

Het gebruik van een gel als koelmiddel voor epidermale bescherming is niet de meest efficiënte epidermale bescherming die je je klant kan bieden. Huidkoeling tijdens een fotothermische behandeling is vereist, om de hitte uit de opperhuid te verwijderen. Dit wordt het best bereikt door actieve koeling. Het kan de vorm hebben van een huidkoeler op water- of luchtbasis of zelfs een ijspak. Door dit type huidkoeling te gebruiken, kan de hitte worden onttrokken en verwijderd uit de opperhuid. Een alternatief is ook cryogene koeling. Bij deze manier van koelen wordt de huid vlak voor en na het verwarmen gekoeld.

Door gel als huidkoeler te gebruiken, wordt de hitte niet verwijderd. Het creëert een laagje op de huid waar de hitte naartoe gelei. Maar dan zit de hitte vast in de gellaag. Naarmate de behandeling vordert, wordt er steeds meer hitte vastgehouden in de gellaag, waardoor de algehele epidermale temperatuur toeneemt. Dit proces kan worden omgekeerd als je gel combineert met een vorm van actieve huidkoeling.

Een andere reden waarom sommige therapeuten geloven in de noodzaak van gel, is voor geleiding. Dit is een idee dat is afgeleid van technologieën zoals echografie en microstroom, waarbij geleiding van het grootste belang is. Bij lichttherapie is absorptie van licht van het grootste belang. Elke barrière tussen de applicator en de huid (of het doelwit) kan de absorptie negatief beïnvloeden.
De gellaag reflecteert en breekt het licht. Afhankelijk van de gebruikte golflengte en type gel kan het ook wat energie opnemen.

Om mee af te sluiten. Als je gel gebruikt, kun je het beste de dunste mogelijk laag gel gebruiken om minimale interferentie met je behandelresultaten te garanderen. Wanneer je actieve huidkoeling gebruikt in combinatie met gel, is het belangrijk om te onthouden dat je steeds tijd nodig hebt om de koeling effectief te laten zijn. Indien je een applicator met ingebouwde huidkoeling hebt die je met gel over de huid laat glijden, moet je meer tijd laten om een bepaald gebied voldoende te laten afkoelen.