We worden constant gebombardeerd door fabrikanten en verkopers die ons vertellen dat hun laser- of licht-gebaseerde apparatuur definitief ontharing kan doen op alle haarkleuren. Maar zoals degenen onder ons met een beetje ervaring inmiddels weten, is dit niet de volledige waarheid.

Dus waarom kunnen we niet wat lichtere haarkleuren verwijderen?
Laten we beginnen met het bekijken van de wetenschap achter laser ontharing. Een lichtpuls (laser / led / ipl) wordt gebruikt om warmte in het haar zelf te genereren. Warmte wordt gecreëerd wanneer het licht wordt geabsorbeerd door eumelaninemoleculen, een bruin of zwarte molecule die de lichtenergie in warmte-energie omzetten. Deze warmte moet zich vervolgens verspreiden naar het omliggende weefsel en voor ontharing bevindt het dermal papilla zich aan de onderkant van de follikel. Het is ook alleen tijdens de actieve groeifase, anagene fase, dat de dermale papilla zodanig wordt “omarmd” door de haarwortel dat je voldoende warmte creëert om de dermale papilla te doden.

Lichter haar heeft minder eumelanine en op een bepaald punt is de eumelaninedichtheid niet voldoende om voldoende hitte te genereren om het omliggende weefsel te vernietigen. Dit is het geval met lichtblond haar.

Grijs haar heeft zo weinig eumelaninemoleculen verspreid in het haar dat het geen significante warmteontwikkeling veroorzaakt. Wit haar bevat geen eumelanine.

Rood haar daarentegen bevat veel melanine, maar geen eumelanine. De rode kleur komt van de aanwezigheid van pheomelanine, een rood-geel pigment. Het is zeer zeldzaam dat je een mengsel van eumelanine en pheomelanine in hetzelfde haar tegenkomt. Omdat de meeste lasers en licht-gebaseerde apparaten voor ontharing in het rode en infrarode bereik vallen, wordt de meeste energie weerkaatst door pheomelanine. Er kan dus geen significante hitteontwikkeling plaatsvinden voor definitief ontharing.