In dit artikel zullen we een paar van de belangrijkste punten bekijken waar je op moet letten bij het aankopen van een laser voor het verwijderen van tatoeages. Er zijn drie hoofdgebieden waar je zeker van moet zijn voordat je een apparaat koopt.

Pulslengte.

Lasers die geschikt zijn voor het verwijderen van tatoeages zijn machines met extreem korte pulsen. De pulslengte op deze machines wordt gemeten in nanoseconden of picoseconden. Om dit in perspectief te plaatsen: je hebt 1.000.000.000 nanoseconden nodig om 1 seconde te maken. Je hebt ook 1.000 picoseconden nodig om 1 nanoseconde te maken; of 1.000.000.000.000 picoseconden om 1 seconde te maken.

Lasers voor het verwijderen van tatoeages worden door Chinese fabrikanten zeer agressief op de markt gebracht als picoseconde lasers. Maar zijn het echt picoseconde lasers? Houd er rekening mee dat je 1000 picoseconden nodig hebt om 1 nanoseconde te maken. Als je dus ziet dat een apparaat op de markt wordt gebracht als een pico-laser met een pulslengte van 1000 ps of 2000 ps (het gaat in stappen van 1000), is het eigenlijk geen pico-laser. Het is een goede oude Q-switch laser die 1 of 2 nanoseconden kan meten.
Als het apparaat een pulslengte heeft tussen 1 ps en 999 ps, is het een echte picolaser.

Dit brengt ons bij de vraag; welke van de twee, pico of nano, is de betere optie?
Er is eigenlijk geen betere standaard apparaat, het hangt echt af van je vereisten. Dat gezegd hebbende, word je het best bediend met een combinatie van pico- en nano-pulslengten.

Nanoseconde-lasers breken het inktmolecuul in grotere stukken dan picoseconde-lasers.
Tijdens de behandelingskuur moet je het inktmolecuul opbreken. Het is gemakkelijker om een groot molecuul in kleinere, maar nog steeds relatief grote stukjes te breken als tussenstap voordat je met het microwerk begint.

Je kunt het vergelijken met een beeldhouwer die om te beginnen, een grote steen neemt. En dan eerst grote stukken weghaalt met een zware beitel. Nadat hij het grootste deel van het overmaat heeft verwijderd, schakelt hij over naar een kleinere, fijnere beitel om te beginnen met beeldhouwen.

Golflengte

De golflengte(n) van het apparaat bepaalt welke kleuren inkt je kunt verwijderen. Het principe is vrij eenvoudig. Net als bij het zien, valt licht op een blad en wordt het groene deel van het licht weerkaatst, waardoor we het blad als groen zien.

Als je groene inkt hebt, valt het in het spectrum van groen, tussen 500 nm en 565 nm. Als je het dus bestraalt met 532 nm, wordt het licht niet geabsorbeerd, maar gereflecteerd en heb je geen resultaat. Je moet een golflengte “ver” van het groene bereik gebruiken om resultaten te krijgen; zoiets als 1064 nm.

Je moet kiezen tussen een apparaat met één of meerdere golflengten. En als je kiest voor een apparaat met meerdere golflengten, moet je kiezen tussen een laser met meerdere caviteits resonators of een laser met meerdere golflengte wisselende handstukken.

Als je klanten je meestal een zwarte of donkerblauwe tatoeage zullen hebben, is het misschien het beste om te investeren in een apparaat die maar één kleur kan. Je koopt dan een apparaat met één caviteits resonator en standaard handstuk.

Als je een reeks kleuren wilt verwijderen, heb je ofwel meerdere laser apparatuur met één golflengte elk, of een apparaat met meerdere golflengten nodig.

Wanneer je naar apparatuur met meerdere golflengten kijkt, zul je zien dat je twee verschillende klassen lasers hebt. Sommige lasers hebben meerdere caviteits resonators (vermogen om licht te genereren) en kunnen indien nodig tussen resonators schakelen. Deze apparaten zijn meestal erg duur.

Andere apparatuur hebben handstukken die golflengte omzetten. De prijzen van deze apparaten zijn veel beter verteerbaar. De valstrik hier is dat je tijdens de conversie veel energie verliest.

Het kan zo extreem zijn dat je 800 mJ op handstuk één hebt, en op handstuk twee dat naar een andere golflengte wordt omgezet, heb je slechts 400 mJ. Dit kan nog erger worden; met handstuk drie mag je slechts 200 mJ hebben.
In sommige gevallen kan het zo extreem zijn dat meerdere handstukken alleen de marketing van de fabrikant verbeteren en niet je resultaten. Dit is een valkuil waar veel mensen in stappen.

Energie

Als je eenmaal weet welke golflengte(n) je op een apparaat wilt; en welke pulslengtes. Is het tijd om naar de energie-uitstoot te kijken. De ‘output’-energie van lasers voor het verwijderen van tatoeages wordt meestal gegeven in Joules, of millijoules (J of mJ) en niet in Joules per gebied (J/cm2).

Je zult zien dat de erg dure machines rond of boven de 2 J zullen zijn. Waar ‘entry-level’-apparatuur ongeveer 600 mJ geeft.
Een apparaat van 600 mJ kan vanaf USD$ 2.500 kosten, terwijl een apparaat van 2 J meer dan USD$ 80.000 zal kosten.
De uitstootenergie van een apparaat is de belangrijkste factor die de bruikbaarheid van een apparaat bepaalt. Bruikbaar: een tatoeage kunnen verwijderen.

Bij het verwijderen van een tatoeage heb je een apparaat nodig die voldoende energie kan geven. Cliënten die komen voor het verwijderen van tatoeages komen niet naar je om hun tatoeages lichter te maken. Ze willen het volledig verwijderen zonder littekens of zo veel mogelijk verwijderd dat er een andere tatoeage overheen kan worden geplaatst zonder een zichtbare spooktatoeage.

Als je een professionele kliniek voor het verwijderen van tatoeage wilt hebben, die waarde biedt aan je cliënten, kunnen we je alleen maar aanraden om weg te blijven van ‘entry-level’ lasers voor het verwijderen van tatoeages. Je zal je beloften aan je klanten niet kunnen nakomen, en alleen een slechte reputatie krijgen.