Huidkoeling is een belangrijk onderdeel van esthetische lasertherapie. Tijdens fotothermische behandelingen is koeling nodig om de opperhuid te beschermen. Maar afgezien van de bescherming van de opperhuid kan het verschillende andere functies vervullen, zoals lokale anesthesie en bloedstroom beperker.

Er zijn verschillende typen van huidkoeling beschikbaar op de markt, variërend van ice-packs tot geavanceerde apparatuur. De twee meest voorkomende vormen van koeling zijn ofwel koelgels of een koeltip op het handstuk.

Thermische foto van huidverkoeling met gel.

Als we kijken naar koelgels, de vorm van huidkoeling die de minste bescherming biedt, zal je merken dat het de therapeut helpt om het handstuk gemakkelijker over de huid te schuiven. Het nadeel van gels is dat de bescherming extreem beperkt is, en ook dat het een verbruiksartikel is. Hoewel de gel aanvankelijk de warmte opvangt, blijft de warmte in de gel. Dit betekent dat de initiële warmte wordt onttrokken aan de opperhuid, maar vervolgens wordt vastgezet in de gellaag, wat een voorverwarmend effect op het grotere gebied veroorzaakt. De warmte wordt niet verwijderd, maar verspreid over het grotere gebied.

Absorptiekromme voor melanine, oxyhemoglobine en water tussen 300 nm en 2000 nm.

Dat laat de vraag, waarom is het comfortabeler voor de cliënt wanneer gel wordt gebruikt? Een deel van het antwoord hierop ligt in het feit dat gel de energie vermindert die de huid raakt. Waterabsorptie begint meer voor te komen vanaf 700 nm, 700 nm tot 1200 nm zijn golflengten die gewoonlijk worden gebruikt in esthetische lasertherapie. Door een laag gel toe te voegen, hoofdzakelijk water, voeg je een energiefilter toe. Bovendien reflecteren sommige gels ook het licht.

Thermische foto van huidverkoeling met actieve koeling.

De tweede meest voorkomende vorm van koeling biedt de beste bescherming aan de opperhuid bij correct gebruik, contactkoeling. Het meest bekend is de koude tip van diodelasers. Niet alle vormen van contactkoeling zijn echter hetzelfde. De meest effectieve vorm van contactkoeling is waar u voorkoeling, actieve koeling en nakoeling hebt. Voorkoeling is wanneer de te behandelen huid wordt afgekoeld voor de lichtpuls. Actieve koeling is wanneer de huid tijdens de lichtpuls wordt gekoeld. En bij nakoelen wordt de huid gekoeld nadat de lichtpuls de huid heeft geraken. Contactkoeling is het meest effectief wanneer alle drie de componenten aanwezig zijn.

Thermische foto van huidverkoeling met voorverkoeling en actieve verkoeling.

Cryogene koeling is ook een zeer effectieve vorm van huidkoeling. Het nadeel van deze vorm van koeling is dat het een verbruiksartikel is en dat de apparatuur correct moet werken om ervoor te zorgen dat de cryogene puls en de lichtpuls worden gesynchroniseerd. Het voordeel van cryogene koeling is dat het gemakkelijk is om mee te werken en dat de koeling accuraat wordt toegepast.

Thermische foto van huidverkoeling met cryogene koeling.

Ten slotte is luchtkoeling de laatste vorm van koeling die we in dit artikel zullen bespreken. Dit is wanneer zeer koude lucht tijdens de behandeling over de huid wordt geblazen. Het nadeel hier is dat je een extra applicator hebt, maar afhankelijk van de machine kan het mogelijk zijn om deze aan het laser handstuk te bevestigen. Het voordeel van luchtkoeling is dat je continu een groter gebied koelt dan alleen de spotgrootte. Je bent dus ook standaard aan’t voor- en na-koel. Contactkoeling blijft echter de meest effectieve manier om de warmte uit een bepaald gebied in de kortste periode te onttrekken. Luchtkoeling compenseert hiervoor met het hebben van standaard voor- en na-koeling.

Thermische foto van huidverkoeling met lucht.

Koeling is van het grootste belang voor fotothermische behandelingen, maar speelt ook een rol bij andere soorten fotoreacties. Koeling wordt vaak gebruikt als plaatselijke verdoving tijdens fotoablatieve en fotoakoestische behandelingen. En bij fotochemische behandelingen wordt warmte- en koudebehandeling gecombineerd om de bloedvloei in het behandelde gebied te regelen.