Naarmate meer en meer landen en gebieden toestaan dat persoonlijke zorgdiensten worden heropend, is de vraag; hoe houd ik mijn klanten, mijn personeel en mezelf veilig?
Hoewel dit de belangrijkste vraag is, begin ik dit artikel met de vraag, hoe houd ik mijn apparatuur veilig?

De meeste apparatuur die in een salon of kliniek wordt gebruikt, is zo gemaakt dat de contactpunten (applicators) regelmatig kunnen worden gedesinfecteerd. Dit betekent echter niet dat de hele machine is ontworpen om meerdere keren per dag te worden gedesinfecteerd. Wees vooral voorzichtig met logo’s en andere bedrukkingen, alcohol kan deze markeringen van de behuizing van de machine verwijderen. Het is ook mogelijk dat een machine een beschermend filter of laag over het scherm heeft. Dit filter kan door chemicaliën worden beschadigd.
Neem contact op met je leveranciers en zorg ervoor dat je de aanbevelingen van de fabrikant voor het desinfecteren van je apparatuur volgt.

Onthoud dat alcohol lederen oppervlakken beschadigt. Het is beter om een product als bacoban te gebruiken dat een langdurige bescherming biedt. Vervang lederen meubilair waar mogelijk door meubilair uit andere materialen die regelmatig kunnen worden gedesinfecteerd en verwijdert eenvoudig onnodige voorwerpen uit de kamers waar je klanten ontvangt. Het alternatief is om alle lederen oppervlakken te bedekken met hoogwaardige hoezen die alle chemicaliën blokkeren die worden gebruikt voor desinfectie.

Als we kijken naar bescherming voor je klanten, medewerkers en jezelf; zijn er veel middelen online beschikbaar van de regering en bedrijfsinstanties. Er zijn wel enkele punten die ik in dit artikel wil benadrukken.

Maak eerst de tijd om voor jezelf te zorgen. Zorg voor een gezonde levensstijl die je lichaam, geest en ziel in de sterkst mogelijke positie brengt om mogelijke infecties te bestrijden. Dit komt met het, waar mogelijk, beheer van je omgeving om ervoor te zorgen dat je je fysiek in een veilige ruimte bevindt.

Besteed extra aandacht aan:
• Maskers. Waar mogelijk is de eerste keuze FFP2, vooral voor de therapeut.
• Was en desinfecteer je handen regelmatig, denk er ook aan om een handencrème van goede kwaliteit te gebruiken.
• Gebruik latex of nitril handschoenen in massa. Vervang het vóór elke klant door een nieuw paar of wanneer je vermoedt dat je mogelijk iets heeft aangeraakt dat besmet is. Geef elke klant een paar handschoenen wanneer ze je salon of kliniek binnenkomen.
• Vermijd openbare toiletten en waar mogelijk, voorkom dat klanten je toiletfaciliteiten gebruiken. Houd in ieder geval een scheiding tussen voorzieningen voor klanten en voor personeel. Zorg ervoor dat het toiletdeksel gesloten is voordat je het toilet laat spoelen.
• Zorg voor goede ventilatie, rekening houdend met andere veiligheidsmaatregelen. Laserveiligheid vereist nog steeds een afgesloten omgeving om oog- en huidbeschadiging bij passerende personen te voorkomen. Voer a.u.b. geen laserbehandelingen uit met open deuren en ramen.
• Zorg voor een goede extractie van pluim en door laser gegenereerde luchtverontreinigingen, omdat deze het virus kunnen bevatten. Dit is vooral belangrijk voor fractionele en ablatieve laserbehandelingen.

Onthoud vooral dat je voor niemand anders kunt zorgen als je niet eerst voor jezelf zorgt. Door ervoor te zorgen dat je gezond blijft, kun je een geliefde niet infecteren.