Spotgrootte is het behandelingsoppervlak dat je per puls hebt. De spotgrootte van een machine kan vast of verstelbaar zijn en kan in verschillende vormen zijn. Hoewel een behandelingsparameter op zichzelf, is deze alleen zinvol in combinatie met andere behandelingsparameters, zoals kracht of energie.

Belangrijk om te weten is dat de energiedichtheid niet uniform is over het hele oppervlak. De energiedichtheid heeft meestal een Gauss-verdeling (normale verdeling) met een hoge energie intensiteit in het midden van de spot.

Wanneer de spotgrootte wordt verkleind, wordt de penetratiediepte beïnvloed door de toegenomen verstrooiing onder het weefseloppervlak, wat leidt tot een meer oppervlakkige behandeling. Maar houd er rekening mee dat de spotgrootte niet de enige factor is die de penetratiediepte beïnvloedt. De afname van de spotgrootte kan worden gecompenseerd door een toename van energie.

De keuze tussen een instelbare of vaste spotgrootte wordt sterk beïnvloed door de behandelingen die je met een specifieke machine wilt uitvoeren. Een ronde spotgrootte van 4 mm is perfect geschikt voor vaatbehandelingen, maar niet voor ontharing. Als je beide soorten behandelingen wilt kunnen uitvoeren, kan een instelbare spotgrootte een interessante oplossing zijn. Als je je echter wilt specialiseren in ontharing, is het interessanter om naar een vierkante of rechthoekige spot te kijken en bij voorkeur iets groter. Maar als je je wilt specialiseren in vaatbehandelingen, is een aanpasbare ronde spotgrootte nuttiger vanwege de variaties in behandelingsgebieden voor verschillende grootte aderen.