Iedereen geeft de voorkeur aan pijnloos ontharen als de optie wordt gegeven. Maar wat is pijnloos ontharen en hoe werkt het? Is het iets dat je alleen kan doen met een diodelaser, of kunnen andere lasers ook pijnloos ontharen doen? Dit zijn enkele van de vragen die we in dit artikel zullen onderzoeken.
Laten we beginnen met pijn, of in ieder geval de sensatie die je voelt tijdens een laserontharen behandeling. Laser (en IPL) ontharen is gebaseerd op het vermogen om licht te gebruiken om selectief hitte te creëren in bepaalde moleculen in je lichaam zonder schade aan het omringende weefsel te veroorzaken. Het gevoel (of pijn) dat gepaard gaat met ontharen ontstaat wanneer de haarschacht opwarmt. Die is een ongebruikelijke sensatie en niet gemakkelijk uit te leggen. De meeste mensen vergelijken het met een speldenprik of een ‘snap’ met een elastische band. Deze hitte is nodig om de dermale papilla te vernietigen.
Hoe elimineer je het gevoel zonder de hitte te elimineren die nodig is om resultaten te bereiken? Een manier van denken is dat je niet alle dermale papillen in één keer hoeft te doden en als je je slechts op een deel van de haren richt, zul je nog steeds een resultaat bereiken terwijl het gevoel binnen het tolerantieniveau van de cliënt blijft. Dit is een bruikbare techniek tijdens de eerste paar behandelingen wanneer er verhoudingsgewijs meer dik donker haren te behandelen zijn. Dite zijn de haren dat het eerst en het gemakkelijkst reageren. Bij de derde of vierde behandeling zijn deze haren echter verdwenen.
De techniek die bekendstaat als pijnloos ontharen vereist dat de therapeut een lage fluence met een hoge frequentie gebruikt en de energie over een groter gebied verspreidt. Door de lage fluence zal alleen het dikste haren voldoende warmte creëren om de dermale papillen te doden, vanwege het hoge melanine inhoud. De hoge frequentie moet ervoor zorgen dat voldoende van het behandelingsgebied bedekt is met lichtpulsen en daarnaast is de theorie dat de gecreëerde hitte zal ‘stag’. Dit betekent dat de volgende flits op een bepaalde plek zal voortbouwen op de hitte die wordt gecreëerd door de vorige puls op die plek. De effectiviteit van ‘staging’ wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de tijd tussen de twee pulsen en het melanine inhoud van het individuele haar. De warmte moet een bepaalde temperatuur voor een minimale periode overschrijden om een permanente ontharing te garanderen.
De glijtechniek kan worden gedaan met elk apparaat
waarmee de therapeut met een lage fluence en met een hoge frequentie
kan werken. Het is niet beperkt tot alleen diodelasers.
Therapeuten
ervaren deze methode ook als sneller dan de traditionele
duw-en-pulsmethode. Dit is niet echt het geval. Indien correct gedaan
is de glijtechniek niet sneller. Een groot nadeel van de glijtechniek
is dat de therapeut gel gebruikt om de glijbeweging gemakkelijker te
maken. Gels hebben een negatieve invloed op de behandelings
resultaten.
In de praktijk bereik je bij je derde sessie een plateau met de glijtechniek. In dit stadium zal het effectiever zijn om over te schakelen op de duw-en-pulstechniek. Het voordeel van het combineren van de glijtechniek met de duw-en-pulstechniek is dat je de sensatie tijdens de eerste behandelingen wanneer de haren het dikst zijn, verlaagt en tegen de tijd dat je van techniek wisselt, zal de sensatie minder zijn omdat er minder haren per cm2 zijn om warmte te creëren. De toegeving is dat je aan het einde van de behandelingskuur meer behandelingen moet toevoegen om het lage energieverbruik in het begin te compenseren. Dat gezegd hebbende, vinden de meeste klanten één of twee extra sessies een eerlijke afweging voor het verhoogd comfort.
Houd er rekening mee dat er een verband bestaat tussen de sensatie tijdens de behandeling en resultaten. De sensatie wordt gecreëerd door dezelfde warmte die nodig is om de dermale papilla te doden. Te veel pijn geeft aan dat de therapeut bezig is met overbehandelen en onderkoeling. Geen sensatie geeft zelden een zeer hoge pijntolerantie aan, het geeft meestal aan dat de therapeut bezig is met onderbehandeling.