Microneedling is een populaire behandeling geworden en veel mensen beschouwen het als een alternatief voor fractionele laser. Voor een deel heeft de populariteit te maken met de veel goedkopere apparatuur en deels met de behandelingsresultaten. In dit artikel kijken we naar de overeenkomsten en verschillen tussen microneedling en fractionele laser.

Het behandelingsdoel voor zowel microneedle als fractionele laser is het maken van microwonden. Dit zal leiden tot een typische cascade van biochemische processen na een trauma. Het begint dus met het ontstekingsstadium en geeft groeifactoren vrij. Hieronder volgen de proliferatieve fase en vervolgens de opbouwfase. Dit leidt tot het stimuleren van neocollagenese en de vorming van een strakkere collageenmatrix, een jonger uitziende huid.

Met microneedling prikt je in de huid en verwijder je vervolgens de naald opnieuw, waardoor micro-snijwonden ontstaan. Terwijl je met fractionele laser coagulatie en/of verdamping veroorzaakt van een deel van het oppervlak dat je behandelt. Dit onderscheid is belangrijk om te begrijpen. Met microneedling zal het lichaam reageren door de micro-sneden te genezen en met fractionele laser zal het lichaam nieuw weefsel bouwen om de ‘kanalen’ of ‘putten’ te vullen waar je het weefsel heeft vernietigd.

Zoals gewoonlijk is het in werkelijkheid complexer, omdat je verschillende naaldtypes en diepten hebt. Je kan kiezen tussen naalden met of zonder RF en met RF-naalden heb je een verschil tussen volledige naald RF en naaldpunt alleen RF.

Met fractionele laser heb je verschillende golflengten die op verschillende moleculen zijn gericht en daarom kun je meer van een ‘kanaal’ maken waar het weefsel wordt vernietigd, als je een kortere golflengte gebruikt zoals 1550 nm. Of je kunt een Er: YAG of CO2 gebruiken, waarbij je zich voornamelijk op water richt en een ‘put’ maakt waar het weefsel wordt verdampt.

De laserbehandeling is van nature agressiever dan microneedling en vereist een langere hersteltijd. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat een groter deel van de huid wordt vervangen door nieuw weefsel in vergelijking met microneedling. Op de lange termijn zullen de resultaten van fractionele laser langer meegaan dan een vergelijkbare behandeling met microneedling. Het is echter in het echte leven mogelijk om een ervaren microneedling-therapeut tegen te komen die veel betere resultaten zal opleveren dan een minder bekwame lasertherapeut die op superieure apparatuur werkt.

Het geldt ook voor beide technologieën dat je zich kan aanpassen aan een minder of meer agressievere behandeling, afhankelijk van de client en het gewenste behandel resultaat. Zowel microneedling als fractionele laser hebben hun waarde getoond bij correcte toepassing.