Microdermabrasie is een technologie die al heel lang bestaat en steeds meegaat. Maar heeft het een plek in een laserkliniek?
Microdermabrasie heeft een plaats in elke esthetische kliniek en zal daarom ook een aanvulling zijn in een laserkliniek.

Microdermabratie is het mechanisch verwijderen van vuil en dode huidlagen. Dit kan een microdermabrasie apparaat met een diamantkop zijn, waarbij een applicator met diamanten erin over de huid wordt gewreven. Het kan een eenheid zijn die de huid met kristallen blaast en vervolgens de kristallen en het vuil weer naar binnen terug zuigt. Of tegenwoordig kan het een hydro-eenheid zijn waarbij water of andere vloeistoffen onder druk over de huid worden gespoten en vervolgens worden teruggezogen met daarin het vuil.

Het wordt niet aanbevolen om microdermabratie te gebruiken op een area waar je binnen een paar uur een ontharingsbehandeling wilt ondergaan. Het is ook geen goed idee om microdermabrasie te combineren met een IPL-fotobehandeling in dezelfde sessie. Het afwisselen van microdermabrasie met IPL foto-gezichtsbehandelingen kan een aantal zeer goede resultaten opleveren. Tussen deze sessies moet je minimaal twee weken de tijd nemen.

Probeer alsjeblieft niet om laser tatoeage verwijdering te verbeteren met microdermabrasie, dit zal tot littekens leiden.

Microdermabrasie is zeer goed te combineren met fractionele en ablatieve laserbehandelingen en microneedling. Wanneer je deze technologieën gaat combineren, moet je voorzichtig zijn, omdat de effecten behoorlijk op elkaar bouwen.

Laten we beginnen met het combineren van microdermabrasie met Er:Glas fractionele laser (1550 nm) of microneedling. Beide behandelingen zijn gericht op het veroorzaken van microblessures in de opperhuid en de lederhuid. Een vuillaag erover heeft een negatief effect op de behandeling. Door eerst het vuil en de dode huidcellen te verwijderen, verhoog je de resultaten die je van de behandeling zal hebben. Houd er rekening mee dat het ook de sensatie van een cliënt tijdens een dergelijke behandeling zal beïnvloeden. Als je microdermabrasie combineert met Er:Glas of microneedle-behandelingen, zal de cliënt meer “pijn” ervaren tijdens de laser- of microneedle-behandeling, maar de resultaten zijn het waard. Het is de vaardigheid van een professionele therapeut om voor elke individuele cliënt de juiste balans te vinden.

Het combineren van microdermabrasie met ablatieve fractionele en volledige ablatieve laserbehandeling maakt een enorm verschil. Een laser gebruiken om door de laag vuil en dode huidcellen te werken die zich op de huid kan bevinden, is een dure oefening. Je bespaart veel pulsen en tijd door een microdermabrasiesessie te doen voordat je je laser inschakelt. Zakelijk gezien dalen de kosten van de behandeling (indien je een microdermabrasie eenheid met diamantkop gebruikt) en heb je de mogelijkheid om je vraagprijs te verhogen omdat de klant dit als een extraatje ziet. De resultaten, als het goed is gedaan, zullen het ook rechtvaardigen.

Microdermabrasie kan ook worden gecombineerd met lage-energie laser, LED en andere vormen van fotochemische lichttherapie. Voor een licht (LLLT of LED) gezichtsbehandeling kan je beginnen met microdermabrasie gevolgd door serums en crèmes/lotions, en eindigen met lichtbestraling.