LED-apparaten en lage-energie laserapparaten zijn een normaal verschijnsel geworden in bijna elke salon en spa, vooral LED-apparaten. Maar het is niet altijd een geïntegreerd onderdeel van het behandelingsmenu. Veel eigenaren van deze apparaten weten niet zeker, of voelen ze niet op hun gemak bij het combineren van LED-therapie met andere behandelingen.

Het mooie van LED-therapie is dat er maar heel weinig is dat je verkeerd kunt doen. In de meeste gevallen is het ergste dat kan gebeuren dat je geen resultaten krijgt.

LED-, lage-energie laser- en chromotherapie vallen allemaal in dezelfde categorie van licht-weefselinteractie, al deze therapieën stimuleren een fotochemische reactie. Een fotochemische reactie is een van de vier belangrijkste interactiereacties tussen licht en weefsel die veel worden gebruikt in de esthetische industrie. Dit is wanneer het licht wordt geabsorbeerd; en een biochemische reactie die al in het lichaam aanwezig is start, versterkt of stop.

Deze klasse van therapieën wordt tegenwoordig biomodulatie genoemd. Het is een verzamelnaam die verwijst naar LED-, lage-energie laser-, koudlaser-, softlaser- en algemene (koud) lichttherapieën. Veel van deze therapieën zijn gezien als hoax- of ‘pie-in-the-sky’-therapieën vanwege een gebrek aan kennis en begrip ervan.

Inmiddels hebben we duizenden academische onderzoeksdocumenten over biomodulatie beschikbaar en is de kennispool de afgelopen jaren flink gegroeid. Hoewel biomodulatie invloed heeft op verschillende chemische ‘pathways’ in het lichaam, is het in de esthetische industrie vooral bekend vanwege het effect dat het heeft op adenosinetrifosfaat (ATP). Het is terecht een belangrijke eigenschap van deze therapie, omdat elke chemische reactie in het lichaam afhankelijk is van de beschikbaarheid van energie.

Naast de verbeterde energieproductie heeft het ook een sterke ontstekingsremmende werking en stimuleert het collageen en elastine. Het is de combinatie van deze reacties die biomodulatie zo krachtig maakt in de strijd tegen veroudering.

De belangrijkste parameter om naar te kijken wanneer je overweegt een LED- of lage-energie laserapparaat te kopen, is de golflengte. Biomodulatie is erg golflengtegevoelig en de meest voorkomende en effectieve golflengten die je tegenkomt bij esthetische behandelingen zijn blauw (bij 415 nm), rood (bij 633 nm) en infrarood (bij ofwel 810 nm / 840 nm / 940 nm). Dit betekent niet dat andere golflengten geen effect zullen hebben. Deze golflengten zijn de meest onderzochte en gedocumenteerde.

De volgende twee dingen waarmee je rekening moet houden bij het kijken naar apparatuur, gaan hand in hand. De output-energie, voor biomodulatie, wordt meestal gegeven in mW. Het tweede is het ontwerp van het apparaat, of de bruikbaarheid.

Zoals eerder vermeld, is biomodulatie een niet-thermische reactie. Dit betekent dat er geen warmte ontstaat door het licht. Het is mogelijk dat het behandelde gebied opwarmt doordat de chemische reacties worden gestimuleerd. Op het moment dat warmte wordt gegenereerd door het licht, wordt de biostimulatie stopgezet door de reactie van het lichaam om de warmte onder controle te krijgen.

Een natuurlijke conclusie is dan te bedenken dat je echt heel weinig energie nodig hebt. Afhankelijk van je definitie van weinig, kan dit waar zijn of niet. Studies hebben aangetoond dat je ongeveer 4 J energie naar het behandel target moet overbrengen om het beste effect te hebben. Meer energie zal de resultaten gaan verminderen en minder kan leiden tot onder-behandeling. De uitgangsenergie van je apparaat bepaalt dus hoe lang een bepaald gebied moet worden behandeld.

Als je cliënten een korte behandelsessie verwachten, zal een sterkere eenheid aangewezen zijn om de behandeltijd te verkorten. Aan de andere kant, als je klanten een uitgebreide verwen-sessie verwachten, zal je beter bediend worden met een apparaat met een lagere uitgangsenergie.

Als we kijken naar bruikbaarheid, verwijzen we naar hoe praktisch een apparaat in je salon of spa past. Heb je een apparaat nodig dat zeer weinig aandacht van de operator vereist of dat volledig ‘self-service’ kan zijn door de klant? Of ben je beter geschikt voor een apparaat dat de hele tijd door een therapeut moet worden vastgehouden? Beide typen hebben voor- en nadelen, het hangt af van je vereisten. Ook belangrijk om vooraf te weten is; ga je het meestal gebruiken op grote of kleine behandelingsgebieden?

Biomodulatie kan worden gecombineerd met bijna elke andere behandeling. Dat gezegd hebbende, zijn er een aantal eenvoudige regels waaraan je je moet houden voor de beste resultaten:

  • Het moet op een schone huid worden gebruikt. Alles wat je tussen het licht en de huid plaatst, heeft effect op het behandelresultaat. Zoiets als een serum waar alle ingrediëntmoleculen onder de 500 dalton zijn, is geen probleem om te gebruiken tijdens een lichtbehandeling. Dit komt doordat het snel wordt opgenomen en een klein effect heeft op het licht. Alles wat dikker is, wordt een blok of reflector voor het licht.
  • Textiel blokkeert de energie bijna volledig. Je kunt niet behandelen door kleding of enige andere vorm van bedekking.
  • Als je een verhoogde opname wilt, kan je het product / masker het beste direct na biostimulatie op het gebied aanbrengen.
  • Als je wilt dat de energie langer in het gebied blijft ‘hangen’, kun je biomodulatie combineren met koudetherapie.
  • Om de energie zo groot mogelijk te laten verspreiden en effect te hebben, kun je biomodulatie het beste combineren met een vorm van warmtetherapie.