In een onderzoek uit 2015: “Een prospectieve, gerandomiseerde, dubbelblinde vergelijking van een ablatieve fractionele 2940 nm Er:YAG-laser met een niet-ablatatieve fractionele 1550 nm Er:Glas-laser voor de behandeling van fotoverouderde Aziatische huid”.

Vond de onderzoekers dat: “Verbetering in pigmentatie en ongelijkmatige tonus / erytheemscores waren opvallend beter na Er:YAG, terwijl de rimpelscore opvallend beter was na Er:Glas.”

Laten we beginnen door te kijken naar het verschil tussen de twee golflengten. Er:Glas bij 1550 nm en Er:YAG bij 2940 nm.

Bij 1550 nm is de waterabsorptiecoëfficiënt 1/2000 van die van 2940 nm. We vinden ook melanineabsorptie bij 1550 nm die niet langer aanwezig is bij 2940 nm en er is nog enige hemoglobineabsorptie bij 1550 nm wat ook niet aanwezig is bij 2940 nm.

Wat betekent dit in de praktijk? Bij 1550 nm heb je een fotothermische reactie, waar je een fotoablatieve reactie hebt bij 2940 nm.

Met Er:Glass fractional maak je kleine ‘putten’ / ‘tunnels’ in de huid, waar je het weefsel coaguleert en verdampt. Deze ‘putten’ kunnen variëren van 200 μm (micrometer) tot 1,4 mm (afhankelijk van verschillende factoren). De gemiddelde dikte van de opperhuid is 0,1 mm of 100 μm.

Er:YAG heeft een zeer geringe penetratiediepte in vergelijking met Er:Glas, ongeveer 50 µm (afhankelijk van verschillende factoren) per puls. Maar in tegenstelling tot Er:Glas, waar je beperkter bent in het aantal passen die je tijdens een behandeling over een gebied kan gaan, met Er:YAG kun je de passen vermeerderen. Dit maakt Er:YAG geschikter voor problemen in de opperhuid, zoals pigmentvlekken. Terwijl Er:Glas meer geschikt is voor diepere legende problemen, zoals rhytids.

Houd er rekening mee dat je kunt ableren met een Er:YAG zo diep als je kunt behandelen met een Er: Glas. Maar met een gefractioneerde apparaat is dit niet praktisch om te doen. Met een volledige ablatieve Er:YAG apparaat heb je geen beperking op de ablatiediepte, omdat je passen blijft doen totdat je de vereiste diepte bereikt.

Een gecombineerde fractionele behandeling van Er:Glass en Er:YAG is het ideaal voor indrukwekkende tegen-veroudering en huidverjongend resultaten zonder verlengde hersteltijd. Hoewel elk van de golflengten op zichzelf ook niet teleur zal stellen.