Door Raymond Schoeman.

Laserontharing blijft de meest uitgevoerde esthetische laserbehandeling ter wereld. Om deze reden blijft het nieuwe laser eigenaren en therapeuten naar de industrie trekken. Veel van deze nieuwkomers beginnen met hoge verwachtingen als gevolg van loze beloften van verkopers van apparatuur. Dus de vraag; hoe ga je te werken met het ontdekken en oplossen van het probleem als je je in een situatie bevindt waarin je niet de resultaten krijgt waarop je had gehoopt?

Toen ik begon, had ik het geluk een zakenpartner te hebben die een ingenieur was die gespecialiseerd was in het opsporen van systeemfouten. De vaardigheden die ik van hem heb geleerd, hebben een enorm verschil gemaakt in de kliniek en hebben me geholpen de resultaten te behalen die ik mijn klanten had beloofd.

De eerste stap en ook de meest fundamentele stap bij het opsporen van fouten is het verzamelen van inlichting. Hoe vollediger en nauwkeuriger je inlichting, des te gemakkelijker en sneller vind je je oplossing.

Daarom moet je er een gewoonte van maken om vanaf de eerste dag volledige en nauwkeurige behandelingsgegevens vast te leggen. Voor elke cliënt, elke behandeling. Maar welke informatie moet je vastleggen?

Voor haarverwijdering is het minimum dat je voor elke behandeling moet weten:

 • Een korte beschrijving van het te behandelen area. Je kunt dit eenmalig noteren voor de eerste behandeling. Denk eraan om eventuele behandelingen met afwijkingen te noteren.
 • Een opmerking over het comfortniveau van de cliënt tijdens elke behandeling. Als de cliënt tijdens een behandeling ongewoon gevoelig is, maak een nota.
 • Een aantekening van wat de cliënt heeft ondervindt na de vorige behandeling.
 • Het aantal pulsen voor elke sessie. Noteer eventuele extra’s die je hebt gedaan.
 • De gebruikte fluentie; en ook eventuele veranderingen in fluentie tijdens een behandeling met een reden.
 • Pulslengte en vergeet niet te noteren of je de pulslengte tijdens een behandeling verandert en waarom.
 • De frequentie.
 • Als je een instelbare spotgrootte heeft, de spotgrootte waarmee je hebt gewerkt.
 • Het gebruik van lokale anesthetica tijdens een behandeling.
 • Als je apparaat verschillende modi heeft, let dan op in welke modus je hebt gewerkt.

De meest voorkomende reden voor het uitblijven van resultaten is de combinatie van fluentie-pulslengte. Je hebt een minimaal energieniveau nodig op een specifiek spot gedurende een minimale periode om de gewenste resultaten te krijgen.

De pulslengte is het gemakkelijkst te corrigeren. De thermische beschadigingstijd voor ontharing varieert tussen 200 ms en 400 ms. Daarom wil je zo dicht mogelijk bij de 400 ms werken. Als je apparaat slechts 50 ms als maximale pulslengte toelaat, werk je op 50 ms en niet op 40 ms.

Fluentie kan soms worden beïnvloed door verborgen factoren, zoals de techniek van de therapeut. Je cliënt zou een sensatie moeten ervaren tijdens de puls. Dit moet voor je cliënt draaglijk blijven, een pijnlijke behandeling is ook een slecht teken.

De sensatie die je klant ervaart tijdens de puls is van de hitte die wordt gegenereerd door de melanine in de opperhuid en de haarschacht. Bij afwezigheid van enig sensatie zul je teleurstellende resultaten hebben. Als het gevoel ondraaglijk of pijnlijk wordt, overbehandeld je en kan het huidbeschadiging veroorzaken.

Factoren die de fluentie beïnvloeden zijn:

 • Glij- of stapsnelheid. Je kunt het handstuk te snel bewegen, waardoor de energie over een te groot area wordt verspreid.
 • Lage pijntolerantie van de cliënt waardoor je op een te laag energieniveau werkt.
 • Laat teveel ruimte tussen spots. Bij een vierkante of rechthoekige spot heb je een overlap van 20% nodig en bij een cirkel heb je gemiddeld 50% overlap nodig. Overlap niet met een IPL, maar laat ook geen ruimte tussen de spots.
 • Gel. Alles tussen de applicator en de huid heeft een invloed op het licht.

De eerste controle die je kunt maken, is om te zien of het aantal pulsen overeenkomt met het behandelingsgebied.

Als je een vierkante of rechthoekige spotgrootte van 2 cm2 hebt en je moet een gebied zoals oksel behandelen, 7 cm x 16 cm=112 cm2, dan heb je minimaal 68 pulsen nodig. Je deelt 112 door 2 en telt er 20% bij op. Met een cirkel van 18 mm diameter heb je een oppervlakte van ongeveer 2,5 cm2. Hierbij moet je 112 delen door 2,5 en dan 50% bijtellen = 67 pulsen.

Bij gebruik van de glijdende (of pijnvrije) techniek is het mogelijk dat je voldoende polsen hebt, maar dat je de pulsen concentreert op de buitengrenzen van je behandelgebied, met openingen in het midden.

Gegeven dat je een geschikt apparaat gebruikt, lost deze eenvoudige controle het probleem in 80% van de gevallen op. De volgende stap is om geavanceerde training te krijgen die verdergaat dan het bedienen van je apparaat. Het is de enige manier waarop je instaat zult zijn om je cliënten superieure resultaten te bieden en je zaak ten volle te laten groeien.