Om laserontharing te optimaliseren, moeten we eerst kijken naar de wetenschap en mechanismen die laserontharing mogelijk maken.

Om de haargroei te stoppen, moet je de dermale papillen vernietigen, die zich aan de basis van de haarzakjes bevinden. De dermale papillen spelen een cruciale rol in de haargroeicyclus door de ontwikkeling van follikels vanuit de epidermis te stimuleren om haarvezels te produceren.

Een methode om de dermale papillen te vernietigen is met hitte, en sommige vormen van licht werken heel goed om deze hitte te creëren. De dermale papillen absorberen het licht niet direct. Het licht wordt geabsorbeerd door pigmenten in het haar en de huid, melanine. Deze pigmenten absorberen licht van bepaalde golflengten en zetten dit om in hitte. De hitte verspreidt zich vervolgens naar buiten vanuit het haar (en de opperhuid). Het haar dient dus als een element.

Je kunt dit vergelijken met een element in een waterkoker. Het neemt elektriciteit en zet het om in hitte. De hitte moet zich dan lang genoeg over het volledige volume van de ketel verspreiden om warm water aan de uitlaat te krijgen.

Het haar zelf is niet het doelwit, het functioneert als het element dat een bepaalde area gedurende een minimale tijd boven een minimum drempeltemperatuur moet verwarmen. Om dit te bereiken zijn drie parameters van belang.

De eerste is golflengte, de gemakkelijkste van de drie. Het licht moet zich in een golflengte bevinden die melanine absorbeert. De meeste apparatuur wordt standaard geleverd met een golflengte waarvan is aangetoond dat ze wordt geabsorbeerd, tussen 600 nm en 1100 nm.

De tweede is energie. Maar het is niet zo maar energie. Je moet ook nadenken over het oppervlak waarover je de energie verdeelt, fluentie. Het is nodig om voldoende energie (licht) over een bepaald gebied te brengen om voldoende omzetting in hitte te hebben. Als je niet genoeg hitte hebt op de plaats waar de dermale papillen zich bevinden, zul je ze niet vernietigen. Houd er rekening mee dat slechts een klein deel van de hitte die je creëert de dermale papillen bereikt. De meeste hitte wordt verspreid over de opperhuid en de haarschacht; en wordt verder verspreid over de lengte van de follikel.

Het grootste probleem hierbij is dat dezelfde melanine die in het haar zit, ook in de epidermis aanwezig is. Je wilt echter de opperhuid of het weefsel rondom de opperhuid niet vernietigen. Daarom is huidkoeling van het grootste belang.

De derde parameter is tijd. De dermale papillen moeten gedurende een minimale periode op een bepaalde temperatuur worden verwarmd voordat ze afsterven. Oorspronkelijk dacht men dat de thermische relaxatietijd (TRT) de belangrijkste invloed was op de pulsduur. TRT is de tijd die het haar nodig heeft om de helft van de opgewekte hitte te verliezen. Het TRT-bereik voor haar ligt tussen 10 ms en 100 ms.

De laatste tijd is echter geaccepteerd dat de thermische beschadigingstijd (TDT) van groter belang is als het gaat om haarverwijdering. TDT is de tijd die nodig is om het gehele doel, inclusief de primaire chromofoor (bijv. melanine) en het omliggende doel (bijv. haarzakje), af te koelen met ongeveer 63%. De TDT voor haar varieert tussen 200 ms en 400 ms.

Dus algemene vuistregels om laserontharing te optimaliseren.

Je moet realiseren dat de behandeling ernstige gevolgen zal hebben voor de opperhuid. Om deze reden is het van het grootste belang om te zorgen voor voldoende huidkoeling tijdens een laser ontharingsbehandeling.

Je moet een fluentie gebruiken die voor de gewenste reactie zorgt. Een lage fluentie heeft geen resultaat en kan in sommige gevallen de haargroei stimuleren. De gemakkelijkste manier om een startpunt te vinden, is door te beginnen met de aanbeveling van de fabrikant en vervolgens de fluentie in kleine stapjes te verhogen totdat je een niveau bereikt waarop de cliënt het als een “snap” voelt, maar het wordt nog steeds goed verdragen.

Ten slotte heb je een lange pulslengte nodig. Aangezien het bovenste bereik van de TDT 400 ms is, wil je een pulslengte gebruiken die gelijk is aan die of langer. Zelfs als je de TRT liever als hoofdreferentie gebruikt, heeft deze nog steeds een pulslengte van 100 ms nodig. Algemene regel is dat je de langste pulsduur gebruikt die voor je beschikbaar is bij laserontharing.

Realiseer je dat deze vuistregels niet in steen gebeiteld zijn, maar in 95% van de gevallen voldoende zullen zijn.