Het aantal apparaten voor thuisgebruik is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen, maar hoe effectief zijn ze eigenlijk?
Er is geen fabrikant of verkoper die niet een lijst heeft zolang mijn arm van tevreden klanten volgens hun verkopersrecensies.

Waarom is het zo dat een klein apparaatje dat minder dan €400 kost, net zo goed definitief ontharen kan doen als een machine van €40000? Het korte antwoord is dat dit niet het geval is. Het geheim is dat het shedding veroorzaakt en het is een veel voorkomende misvatting dat shedding gelijk staat aan definitief ontharen.

Eiwitdenaturatie begint bij ongeveer 41 °C. Dit is niet veel hoger dan de normale lichaamstemperatuur van 37 °C en daarom is het ook mogelijk om haaruitval te krijgen door hoge of langdurige koorts (telogeen effluvium).

Voldoende eiwitdenaturatie in de follikel veroorzaakt shedding. Hoewel niet elk apparaat voldoende energie zal geven om shedding te veroorzaken, is het voor deze apparaten vrij gebruikelijk geworden om dit te doen. Het haar dat uitvalt komen terug tijdens de volgende groeicyclus. De truc hier is dat als een gebruiker regelmatig behandelingen uitvoert, hij het haar vroeger in de groeicyclus zal laten uitvallen en daardoor de zichtbare haren minder en fijner zullen worden.

De schade aan de follikel veroorzaakt door temperaturen onder 48 °C is omkeerbaar en heeft een tijdelijk effect. Om definitief ontharen/reductie te veroorzaken, moet je onomkeerbare schade aanrichten en moet je de dermale papilla gedurende een minimaal tijd tot meer dan 65 °C verwarmen. De thermische schadetijd (TDT) voor haar varieert van 200 ms tot 400 ms.

De energie die nodig is om deze temperatuurstijging ter hoogte van de dermale papilla te veroorzaken, kan permanente blindheid veroorzaken. Daarom zijn lasers geschikt voor definitief ontharen altijd klasse 4 lasers. Het is echter mogelijk om shedding te hebben met klasse 1 en klasse 2 lasers.

Terugkomend op de vraag: Hoe effectief zijn thuisgebruik lasers en IPL’s voor ontharen? Het lijkt erop dat de technologie zo ver is gekomen dat tijdelijke ontharen redelijk effectief kan worden gedaan met een huishoudelijk apparaat. Definitief ontharen/reductie is nog steeds een uitzondering op de norm voor deze apparaten en zal dat blijven vanwege de veiligheidsbeperkingen op klasse 4 lasers.