Als we kijken naar het verschil tussen ontharing voor mannen en vrouwen, zijn er twee belangrijke punten waar we rekening mee moeten houden. De eerste is de hormonale verschillen tussen de twee en ten tweede de psychologie.

Hormonen zijn de belangrijkste factor die de haargroei en haarverdelingspatronen bepalen. Het is daarom te verwachten dat er enkele opvallende verschillen zijn. Wanneer we een testosteron-dominant systeem hebben zoals dat van een man, is het haarverdelingspatroon breder verspreid, wat betekent dat meer van het lichaam bedekt is met haar. Daarnaast merken we ook dat we te maken hebben met dikker haar.
Omdat de hormonale homeostase wordt beïnvloed door zoveel factoren, variërend van genen tot levensstijl, is het geen verrassing dat er veel variaties zijn op het gemiddelde.

Over het algemeen zal een behandeling voor mannen voor een groter gebied zijn dan een behandeling voor vrouwen. Dit betekent dat je tijdens de behandelingssessie meer zult pulseren en dat de behandeling voor mannen veeleisender zal zijn dan voor vrouwen. Het betekent ook dat bij een juiste behandeling de gemiddelde behandeltijd voor mannen langer zal zijn dan voor vrouwen. Wanneer je een plaatselijke verdoving zoals Emla gebruikt, moet je er rekening mee houden dat de verdoving langer actief moet blijven. Bij een kleine behandeling verschilt dit niet tussen mannen en vrouwen, maar als je een groter gebied zoals benen doet, moet je hier rekening mee houden.

Omdat haar bij mannen dikker en donkerder is, zullen mannen tijdens de behandeling ook meer sensatie ervaren dan vrouwen. Het dikkere, donkerdere haar heeft meer melanine beschikbaar om de lichtenergie om te zetten in warmte. Hierdoor creëer je meer warmte in de huid van een gemiddelde mannelijke cliënt dan een vrouwelijke cliënt. Zeker als je te maken hebt met gezichtshaar, en de energie moet verminderen om mogelijke bijwerkingen te voorkomen.
Door het dikkere haar zien mannen na de eerste of tweede behandeling meestal meer resultaat dan vrouwen. Maar daarna neigt het te evenaren.

Het laatste punt dat we zullen bespreken, is het verschil in psychologie tussen mannelijke en vrouwelijke cliënten. Mannen zijn meer resultaatgericht, waar vrouwen meer procesgericht zijn. Over het algemeen zullen mannen een onaangenaam proces doorstaan als ze weten dat het de gewenste resultaten zal opleveren. Terwijl vrouwen voordeel moeten halen uit het proces en dan eerder bereid zullen zijn om een resultaat te accepteren dat afwijkt van de oorspronkelijke verwachting.

Daarom moet de therapeut zich ervan bewust zijn dat een bepaald type interactie dat door een vrouwelijke cliënt wordt verwelkomd, bij mannelijke cliënten een zekere mate van irritatie kan veroorzaken. Er kan ook worden gezegd dat vrouwelijke cliënten een bepaald type interactie dat bij mannelijke cliënten werkt, als koud en afstandelijk ervaren.