Het verschil in licht uitgestraald door een laser vergeleken met dat van een IPL

posted in: Uncategorized | 0

We worden vaak gevraagd om het verschil uit te leggen tussen het door een laser uitgestraalde licht en het door een IPL uitgestraalde licht. Het is bekend dat de ene een enkele golflengte is en de andere een bereik van golflengten, maar wat zijn hiervan de reële gevolgen?

Het korte antwoord is dat je selectiever kunt behandelen met een laser dan met een IPL. Maar wil je echter altijd zo selectief zijn? Het hangt echt af van het type behandeling. Als we bijvoorbeeld naar ontharing kijken, wil je zo selectief mogelijk zijn. Het is belangrijk om zo veel mogelijk van de energie geabsorbeerd te hebben door de melanine in het haar en zo min mogelijk door andere chromoforen.
Maar als je huidverjonging wilt doen, wil je je richten op een aantal chromoforen om een jeugdig ogende huid te stimuleren. Dit kan je het beste doen met een IPL.

Er zijn drie belangrijke verschillen in kenmerken tussen laser- en IPL-licht. De eerste is dat laserlicht coherent is, terwijl IPL-licht onsamenhangend is. Dit betekent dat de laserlichtgolven elkaar niet storen. Wanneer soortgelijke lichtgolven ups en ups en downs en downs ontmoeten, smelten ze samen en vormen ze een lichtgolf met een grotere amplitude (grotere ups en grotere downs). Dit wordt constructieve interferentie genoemd. Wanneer soortgelijke golven ups en downs en downs en ups ontmoeten, annuleren ze elkaar. Daardoor verlies je heel weinig energie met lasers en blijft het stabiel.

Ten tweede; omdat laserlicht één golflengte is, is het licht één kleur of monochromatisch. Terwijl het licht van een IPL polychromatisch is, of een bereik van kleuren die wordt waargenomen als wit licht. Het is deze eigenschap die bepaalt welke chromoforen op het licht zullen reageren en waarom je selectiever met lasers kunt werken.

Ten derde; laserlicht is gecollimeerd. Het kan dus over een lange afstand schijnen, terwijl het in een smalle straal blijft. Dit is het kenmerk dat de overdracht van data via glasvezel mogelijk maakt. Dit is ook duidelijk zichtbaar wanneer je een laserpointer gebruikt. Omdat het licht van een IPL divergerend is, is het noodzakelijk om het handstuk rechtstreeks op de huid te drukken, anders is het energieverlies erg groot en bereikt slechts een klein deel van het geproduceerde licht de huid.