Laser tatoeage verwijdering groeit snel als gevolg van de populariteit van tatoeëren. Toch blijft de algemene perceptie vaag en sci-fi-achtig. Het lijkt er zelfs op dat er een zekere perceptie is ontstaan onder de jongere generaties; het hebben van een tatoeage is niet langer meer zo permanent als het ooit was, aangezien het op elk moment kan worden ‘gezapt’.

Hoewel het heel goed mogelijk is om een tatoeage te verwijderen zonder littekens of schaduwen, is er een veel grotere inzet voor nodig dan de meeste mensen beseffen. Ik denk dat een groot deel hiervan te maken heeft met de massa YouTube-video’s, die ‘entry-level’ apparatuur laten zien die een spectaculaire reactie veroorzaakt tijdens de eerste behandeling, ‘frosting’.

‘Frosting’ is een schokreactie die het lichaam krijgt tijdens een behandeling. Omdat de meeste tatoeages zwart zijn, heb je niet erg veel energie nodig om bij de eerste behandeling een spectaculaire ‘frosting’ te krijgen. Hoewel het geen goede resultaten oplevert, maken het wel goede YouTube-video’s.

Je kunt ‘frosting’ bij het verwijderen van tatoeages vergelijken met het ‘shedding’ bij haarverwijdering. Als je een bepaald energieniveau overschrijdt, heb je ‘shedding’, maar geen permanente ontharing.

Bij het verwijderen van tatoeages moet je weten hoe je de juiste golflengte kiest om de kleur waaraan je werkt te verwijderen. Omdat zwart alle kleuren licht absorbeert, is het gemakkelijkst om aan te werken en heb je resultaten op elke golflengte die je kunt gebruiken. Andere kleuren zijn niet zo eenvoudig.

De algemene vuistregel is dat je een golflengte moet gebruiken die zo ver weg is van de golflengte van de kleureninkt waarmee je werkt. Werk je met groene inkt, die weerkaatst tussen 495 nm en 570 nm, dan ben je het beste gediend met een laser van 1064 nm.

Werk je met rode inkt die weerkaatst tussen 620 nm en 800 nm, dan wil je liever met een laser van 532 nm werken. Hoewel 1064 nm nog verder verwijderd is van 800 nm dan 532 nm van 620 nm, moet je in gedachten houden dat rood ook infrarood golflengten weerkaatst, en daarom meer van 1064 nm dan 532 nm weerkaatst.

Voor een succesvolle behandeling heb je zo veel mogelijk absorptie en zo min mogelijk weerkaatsing nodig. Maar golflengte is niet de enige parameter die zorgt voor een succesvolle behandeling.

Voor het verwijderen van tatoeages moet je een fotoakoestische reactie creëren. Dit betekent dat je een schokgolf moet creëren om het inktdeeltje uit elkaar te breken. Hiervoor heb je een minimale energie nodig, gecombineerd met een extreem korte pulslengte. Tegenwoordig heb je de keuze tussen nanoseconde- en picoseconde-lasers.

Voor de meest effectieve kuur heb je een combinatie van nano- en picoseconden nodig. In het begin van je behandelingskuur heb je langere nanoseconde pulsen nodig om de grotere inktdeeltjes te breken. Later moet je overschakelen naar kortere picoseconde pulsen om dit proces te verfijnen.

Je kunt dit proces vergelijken met dat van een beeldhouwer. Hij begint met een blok steen dat groter is dan de figuur die hij wil maken en moet eerst al het overtollige steen verwijderen. Hiervoor gebruikt hij een zware beitel. Zodra de steen klaar is om de figuur te maken, schakelt hij over op een fijner stuk gereedschap. Als hij met een fijn stuk gereedschap tegen een groot blok steen beitelt, zal hij veel langer moeten werken omdat hij slechts kleine stukjes afbreekt.

Je moet er ook voor zorgen dat je genoeg energie hebt voor een succesvolle tatoeage verwijderingsbehandeling. Als je onder-behandeld, kan het zijn dat je nog steeds ‘frosting’ hebt, maar dit zal op de lange termijn geen resultaat hebben. De energie bepaalt de ‘punch’ die je aan het inktdeeltje geeft. En als je niet hard genoeg slaat, breek je het niet uit elkaar.
De output-energie is een van de grootste factoren die de prijs van een apparaat beïnvloeden. Om een heel goede reden.

Je kunt tatoeages niet verwijderen met een lange puls laser die een fotothermische reactie veroorzaakt, omdat je dan ernstige schade toebrengt aan het weefsel rondom het inktdeeltje. Het concept achter het verwijderen van tatoeages is om een reactie te creëren waarbij je het inktdeeltje uit elkaar breekt zonder warmte naar het omliggende weefsel te verspreiden.

Met een lange puls laser gebruik je het inktdeeltje als een element om warmte te creëren die zich verspreidt en het omliggende weefsel vernietigt, wat leidt tot ernstige littekens.