De golflengte wordt vaak uit de context gehaald in marketingmateriaal als je naar apparatuur kijkt. De belangrijkste functie van de golflengte is dat deze het doel (target) bepaalt. Dit betekent dat het de behandelingen bepaalt die met een specifieke machine kunnen worden uitgevoerd.

Om deze reden krijg je nooit één machine die alles kan doen.

De diepte van de doelmolecuul zal voornamelijk de penetratiediepte voor de laserenergie bepalen. Als je doelwit water is, zal de energie helemaal niet in de huid doordringen, omdat de opperhuid al veel water bevat.

Dit is echter niet zo eenvoudig. De indringdiepte wordt beïnvloed door verschillende parameters

Voordat jij een machine of golflengte kiest, moet jij weten welke molecule(n) jij op moet mikken om een optimaal resultaat te bereiken. Tegelijkertijd moet jij weten hoe jij moet omgaan met ongewenste absorptie. Een bekend voorbeeld hiervan is de bescherming van de epidermis tijdens laser ontharing. Het doel, melanine, is aanwezig in de epidermis en in het haar zelf. Voor veilige en effectieve resultaten moet jij de melanine in het haar verwarmen, maar zorg jij ervoor dat de melanine in de opperhuid op een lage temperatuur blijft.

Golflengtes voor ontharing.

Effectieve absorptie van melanine – de belangrijkste haarchromofoor – treedt op binnen het bereik tussen 600-1100 nm. Golflengten onder 600 nm worden sterk geabsorbeerd door microbloedvaten en kunnen daarom niet worden gebruikt voor ontharing; golflengten boven 1400 nm worden sterk geabsorbeerd door water in weefsel.

Golflengten voor ablatieve lasers.

Ablatieve lasers zoals CO2 en Er:YAG richten zich op water als primaire doel molecule en bevinden zich dus in een golflengtegebied boven 2000 nm.

Golflengtes voor het verwijderen van tatoeages.

Wanneer jij te maken hebt met het verwijderen van een tatoeage, zul jij ook moeten kijken naar verschillende golflengten om goede resultaten te bereiken op verschillende kleuren.

Moderne tattoo verwijdering vereist het gebruik van Q-switched en picosecond lasers. De drie meest voorkomende golflengten zijn: Nd:YAG; Robijn en Alexandrite.

Nd:YAG (532nm) Ruby (694nm) Alexandrite (755nm) Nd:YAG (1064nm)
Rode inkt Oranje inkt Paarse inkt Tan inkt Blauwe inkt Hemelsblauwe inkt Zwarte inkt Groene inkt Violette inkt Zwarte inkt Blauwe inkt
Zwarte inkt Donkerblauwe inkt Bruine inkt

Probeer NIET tatoeageverwijdering te doen met een IPL of lang puls laser, omdat dit kan leiden tot ernstige huidbeschadiging.