Het werkelijke effect dat de golflengte heeft op je behandelingsresultaten.

Het is een veel voorkomende perceptie dat de golflengte de huidtypen bepaalt die je kunt behandelen, of de penetratiediepte die je met een specifieke machine zult hebben. Deze perceptie is zo veralgemeend dat het een grote misvatting is geworden.

Je kunt de golflengte beschouwen als het actieve ingrediënt van je machine. De golflengte vertelt je hoeveel energie aanwezig is in de fotonen van de lichtstraal en bepaalt welke chromoforen in het lichaam op deze specifieke energie zullen reageren.

Als je een laser vergelijkt met een pil, kun je zeggen dat de aspirine erin hoofdpijn zal kalmeren of weg nemen en dat dimenhydrinaat zal werken voor bewegingsziekte. Op dezelfde manier kun je zeggen dat 810 nm werkt voor ontharing en 2600 nm voor het ´peeling´ van de huid. Aspirine zal ook werken voor verschillende andere aandoeningen, zoals het verdunnen van het bloed; net zoals 810 nm ook voor pigmentatie behandelingen kan werken.

Maar aspirine nemen zal niet per se je helpen van je hoofdpijn af te raken. Je moet de juiste hoeveelheid, of doses, aspirine nemen. Op dezelfde manier zal een ontharingsbehandeling met een laser van 810 nm het haar niet noodzakelijkerwijs verwijderd. De lichtstraal moet een bepaalde sterkte hebben om de gewenste resultaten te krijgen. En net zoals je een te lage of te hoge dosis aspirine kunt nemen, kunt je over- of onderhandelen met een laser.

In deze onder- of overbehandeling vind je het antwoord op huidtypen en penetratiediepte. Het is een combinatie van de energie die de machine bestraalt, de energie die beschikbaar is voor het lichaam om te absorberen, huidkoeling, spotgrootte, pulsduur en operatietechniek die bepaalt welke huidtypen je kunt behandelen en hoe diep de lichtstraal zal doordringen.

Als we het hebben over laser ontharing, moet het licht een bepaalde golflengte hebben, tussen 600 nm en 1100 nm. Binnen dit bereik zijn er bepaalde golflengten die een grotere interactie met melanine zullen hebben dan andere golflengten, ook uit dit bereik. Maar als je 2000 nm gebruikt, heb je geen interactie met melanine.

Er zijn andere behandelingen die een kleiner bereik van golflengtes hebben, of zelfs alleen maar een of twee golflengtes die voor een succesvolle interactie zorgen. Als je denkt aan groene of gele tatoeages, heb je een beperkt bereik van golflengtes die een effect zullen hebben.

Om samen te vatten, de golflengte vertelt je welke behandelingen je kunt doen, omdat het de interactie bepaalt die het licht zal hebben met biologische materie. Als je een machine hebt met een golflengte die geen interactie heeft met het doel chromofoor, zult je geen gewenste resultaten van een dergelijke behandeling hebben, of nu wel of niet alle andere parameters goed zijn. Maar als u een machine hebt met een golflengte die overeenkomt met de chromofoor, gebruikt je de andere parameters om de behandeling te verbeteren.

Ben je klaar om je carrière naar het volgende niveau te brengen? Schrijf je vandaag in voor de cursus Gespecialiseerde Esthetische Lasertherapeut.