Door Raymond Schoeman

Dit is iets waar ik nooit aan had gedacht, zowel als service aan cliënten of zelf te laten doen. Toch lijkt het de ding van de dag te zijn. En dat allemaal in mijn lunchpauze. Stel je voor, glad als een baby in zes snelle, gemakkelijke en pijnloze sessies.

Hoe realistisch is het eigenlijk?

Uiteraard is een volledige lichaamsbehandeling mogelijk. Maar heeft het zin om het in één sessie te doen? Bij mijn weten is het antwoord nee. En zoals gewoonlijk zal ik je vertellen waarom ik dat denk.

Haargroeicycli.

We weten allemaal dat haren verschillende groeicycli hebben en daarom hebben we meerdere behandelingen nodig om van de meeste af te komen. Maar sommigen van ons vergeten liever dat de haargroeicycli over het menselijk lichaam verschillen. De gemiddelde cycli zijn (het is niet in steen gebeiteld):

Nek en hoofd: 4 tot 6 weken.

Lichaam (schouders tot schaamstreek): 7 tot 9 weken.

Benen en voeten: 12 tot 14 weken.

Elke 4 tot 6 weken een nek- en hoofdbehandeling doen is zinvol. Om de 4 tot 6 weken een lichaamsbehandeling te doen, kan ik me nog steeds enige logica voorstellen, niet noodzakelijk de meest effectieve manier om het te doen. Elke 4 tot 6 weken benen doen?

Ik heb het stiekeme gevoel dat je een tevreden cliënt zult hebben tot behandeling 6 klaar is, en ze stoppen. Tijdens het verloop van behandelingen heb je na elke behandeling haaruitval. Dit is niet moeilijk, het is de eerste reactie van het lichaam wanneer de follikel wordt verwarmd tot meer dan 40 °C. Zes maanden nadat je klant is gestopt, krijg je een zeer ontevreden klant.

Elke persoon die het idee van laserontharing noemt, krijgt haar volledige mening over wat een oplichterij het is. Ze betaalde een fortuin en had zo weinig resultaat dat ze het alleen maar kan afraden. “En als je het echt tegen mijn advies in gaat proberen, raad ik je in ieder geval aan om weg te blijven van…”

Stel je eens voor hoeveel je investering waard zal zijn met een reputatie als deze.

Dat is niet alles… fluence.

Ja, dat ouderwetse woord dat iedereen tegenwoordig probeert te dumpen. Fluence is de energie verspreid over een oppervlak, J/cm2. In de praktijk betekent dit dat je op elke cm2 te behandelen oppervlakte een minimale hoeveelheid energie moet gebruiken. Hierdoor kan het haar opwarmen en de warmte overbrengen naar het omringende weefsel, om de dermale papilla te doden. Als je niet genoeg energie toedient, krijg je te min hitte en zullen de resultaten tegenvallen, of erger. Je kunt haargroei stimuleren, eindigend met donkerder en dikker haar.

Aangezien de meeste lasers die nu op de markt zijn diodelasers zijn (voornamelijk het goedkopere type), zult je merken dat fluence en pulsduur aan elkaar gekoppeld zijn.

Je kunt werken met een lagere fluence en hogere frequentie (balayage [pijnvrij] techniek) of met een hogere fluence en langere pulsduur, stepping-techniek. Als je kiest voor de balayage techniek, moet je de vermindering van de fluence compenseren door de tijd die je over een bepaald gebied scant te vergroten.

Stel je een rij gaten voor waar je tulpen wilt planten. Je kunt in elk volgend gat een bol zetten en deze toemaken voordat je naar het volgende gat gaat. Aan het einde van de rij ben je klaar. Zo kun je je de steptechniek voorstellen. Je behandelt elke cm2 in één keer volledig voordat je doorgaat naar de volgende cm2. En aan het einde van de rij weet je dat je naar de volgende rij kunt gaan, want deze rij is af.

Een andere manier om je tulpen te planten, is door in elk derde gat een bol te plaatsen en wanneer je het einde van de rij bereikt, ben je nog niet klaar. Je moet terug naar het begin van dezelfde rij en in elk tweede gat dat nog open is een bol zetten. Wanneer je het einde van de rij bereikt, ben je nog steeds niet klaar. Je moet nog een laatste keer terug naar het begin van dezelfde rij en een bol in elk van de resterende gaten zetten. Wanneer je deze keer het einde van de rij bereikt, ben je klaar met het planten van deze rij en kun je doorgaan naar de volgende rij. Zo kun je de balayage (of pijnvrije) techniek visualiseren. Door minder energie te gebruiken moeten je meerdere keuren over hetzelfde gebied behandelen om het totale energie hoog genoeg te houden.

Bij laserontharing betekent dit dat je het oppervlak en de benodigde energie voor dat gebied moet berekenen. Vervolgens moet je berekenen hoeveel tijd je nodig hebt om het gebied (rij) herhaaldelijk te scannen voordat je naar het volgende gebied kunt gaan. De duurdere apparaten doen dit voor je, de goedkopere apparaten niet.

Als het goed wordt gedaan, kost de balayage techniek meer tijd dan de staptechniek. Dit komt omdat je met tijd compenseert voor de lagere fluence. Doe je dat niet, dan verminder je het resultaat van je behandeling.

Maar laat ik terugkomen op mijn lunchpauze. 75 minuten, merk ik, dat dit de magische tijd is die nodig is voor mijn volledige lichaamsbehandeling. Nu ik een man ben en borst- en buikhaar heb, misschien een beetje op mijn rug, en je mijn benen wil je niet zien. Ik kan me voorstellen dat ik hier veel aan heb.

Ik ben een huidtype 3 met donker haar en zal zeggen met gemiddelde pijntolerantie. Mijn buik en borst is ongeveer 38 cm bij 45 cm = 1710 cm2. Als Ik word behandeld met een handstuk van 12 mm x 12 mm (1,44 cm2), betekent dit dat ik alleen al op dit gebied 1188 pulsen (1710 / 1,44) nodig heb, ongeveer 25 J/cm2 voor een eerste behandeling. Gezien de Thermal Relaxation Time voor het haar en de Thermal Damage Time voor de dermale papilla, is het het beste om minimaal 200 ms te werken. Ik zal zelfs 400 ms aanbevelen. Dit betekent dat je maximaal op 2 Hz kunt werken. Maar, ik kan je van tevoren zeggen, mijn pijntolerantie laat het niet toe. We zitten dus op 1 Hz.

De werkelijke tijd dat de laserpuls voor dit deel van mijn behandeling aan is, is 8 minuten (1188 pulsen x 400 ms). Als je per puls één seconde huidkoeltijd toevoegt, tel je 20 minuten bij. Dus 30 minuten – in theorie. Ik kan wel zeggen dat ik non nooit in zo’n korte tijd een behandeling op dit energieniveau heb gedaan (ik doe dit nu al meer dan twintig jaar). Realistisch gezien zullen we ongeveer 60 a 90 minuten alleen aan mijn borst- en buikbehandeling besteden.

Iedereen met ervaring zal weten dat tegen die tijd mijn pijntolerantie is afgenomen en mijn irritatieniveau begon te stijgen.

Ik heb geen last van mijn rug, dus we gaan naar mijn benen. Ik heb ongeveer 2500 cm2 per been, totaal 5000 cm2 voor beide benen. Dit is 3 keer het oppervlak van mijn borst en buik. Door dezelfde berekening te maken als met mijn borst en maag, komen we uit op 270 minuten, of ongeveer 4,5 uur. We besluiten dat we voor een eerste behandeling de fluence kunnen verminderen en veel sneller kunnen werken, verlagen naar 2,5 uur.

Tegen die tijd verlaagde het cumulatieve effect van de behandeling mijn pijntolerantie tot 0% en verhoogde mijn prikkelbaarheid tot 100%. Het is tijd om te stoppen met de behandeling.

Ik wilde nog steeds mijn schaamstreek, armen en oksels doen. Hoeveel gemakkelijker zal het leven zijn zonder deze baard iederdag te moeten scheren…

Ten slotte

Een sci-fi-film (of Chinese trainingsvideo) bekijken waarbij slechts één zachte laserstraal nodig is om alle problemen op te lossen, blijft een denkbeeldige oefening.

Het niet respecteren van de haargroeicycli tijdens een kuur, verbeter je resultaten niet. Integendeel, het verminder je resultaten. Proberen om de cycli van het hele lichaam in één sessie in te passen, zal niet werken in een kuur van 6 behandelingen. Als je het uitbreidt tot een kuur van 21 behandelingen, kan dat. Maar hoe ben je van plan om 21 behandelingen aan je klant te verkopen als alle anderen 6 behandelingen beloven?

Een sensatievrije behandeling staat garant voor een resultaatvrije behandeling. Je moet hitte veroorzaken op een niveau in de huid waar veel zenuwsensoren aanwezig zijn. Je cliënt moet enige sensatie hebben. Maar het moet draaglijk blijven voor je client.

Om voldoende hitte op te wekken, moet je een minimum aan energie gebruiken.

Het is niet alleen de hitte die telt. Je hebt tijd nodig om het haar op te warmen, de warmte naar het omringende weefsel te verspreiden en het omringende weefsel lang genoeg te verwarmen om de dermale papilla te doden. Je hebt dus een lange pulsduur nodig.

Een pijnloze ontharingssessie betekent niet een sensatievrije ontharingssessie. Het betekent dat je de vaardigheid hebt om een effectieve behandeling voor je cliënt te garanderen op een bepaald comfortniveau. Een sensatievrije behandeling garandeert wel een resultaatvrije behandeling.

Het is normaal dat het lichaam zijn haar verliest wanneer de follikel wordt verwarmd tot meer dan 40 °C. Het gebeurt soms zelfs na een ernstige koorts. Je zult haaruitval hebben als je onder behandelen. Maar, je zult geen blijvend resultaat hebben.

Denk twee keer na over de beloften die je aan je cliënten doet. De persoon die je het apparaat verkoopt, neemt geen verantwoordelijkheid van je over als je deur vol staat met ontevreden cliënten. Als je gaat investeren in apparatuur, neem dan eerst de tijd om jezelf te leren over de technologieën en apparatuur voordat je het geld uitgeeft.