Fotoreacties zijn de interacties tussen licht en biologische materie. Wat gebeurt er wanneer de lichtenergie wordt geabsorbeerd door biologische materie? De vier meest voorkomende soorten reacties die je tijdens esthetische behandelingen zult tegenkomen, zijn: fotothermische-, fotoablatieve-, fotochemische- en foto-akoestische reactie.

Een fotothermische reactie is wanneer de lichtenergie wordt omgezet in hitte. Voor de esthetische behandelingen op basis van fotothermische reacties is niet het licht verantwoordelijk voor de resultaten, maar de hitte die wordt gegenereerd door het licht. Het meest voorkomende voorbeeld hiervan is laser ontharing. Het licht wordt geabsorbeerd door melanine en vervolgens omgezet in hitte. Deze hitte verspreidt naar het omliggende weefsel waar het verantwoordelijk is voor de vernietiging van de dermale papilla. De meeste vaat- en pigmentbehandelingen vallen ook in deze categorie.

Fotoablatieve reacties worden meestal geassocieerd met CO2 of Erbium:YAG huid peelings. Tijdens dit type behandeling wordt het licht geabsorbeerd door de watermoleculen in de bovenste laag van de huid. Vanwege het hoge energieniveau en de korte pulsduur verdampt het watermolecuul en ablateert het de bovenlaag van de huid. Omdat water het primaire doelwit is en de overvloed aan water in de huid, heb je een extreem beperkte penetratiediepte.

Fotochemische reacties worden veroorzaakt door zeer lage energieniveaus. Het is de activering of deactivering van biochemische reacties in het lichaam. De meest voorkomende reactie die je tegenkomt, is de stimulatie van adenosinetrifosfaat (ATP). Fotonen met de juiste golflengte hebben een directe werking op de elektronenketen in de mitochondriën, wat leidt tot een verhoogde productie van ATP. Biomodulatie is ook goed gekend in wond genezing en revalidatie. Belangrijk om te onthouden is dat er zeer weinig energie nodig is en een te hoog niveau van energie zal leiden tot een afname van de effectiviteit.

Foto-akoestische reacties zijn de magie achter het verwijderen van tattoos met laser. Dit is wanneer een extreem korte en energierijke puls een akoestische explosie veroorzaakt. Het inktmolecuul wordt vervolgens opgebroken in kleinere stukjes die het lymfesysteem in de weken na de behandeling kan verwijderen. Vanwege de extreem korte pulsduur is er geen tijd voor warmte om zich op te bouwen en over te dragen naar het omliggende weefsel.