Door Raymond Schoeman

Het enige verschil tussen een diodelaser en een ander type laser is het feit dat een diodelaser een halfgeleider gebruikt om de lichtstraal te genereren. Dit ene verschil heeft een breed scala aan gevolgen.

De grootte – een diodelaserchip kan kleiner zijn dan 1 mm2. Een vergelijkende Alex- of Nd:YAG-laser heeft mogelijk een resonator nodig om dezelfde energie te genereren die zo groot kan zijn als een standaard brood van 800 g.

Robuust – een halfgeleiderchip heeft geen losse onderdelen. Terwijl een resonator met de grootste zorg moet worden behandeld om niet uit de opstelling te raken. Gas- of dye-lasers kunnen giftige stoffen bevatten die de machine ook in zijn beweeglijkheid beperken.

Plug-n-play – de meeste diodelasers voor ontharing hebben de diodes in het handstuk. Mocht er iets gebeuren, dan is het handstuk eenvoudig te vervangen. Als een apparaat een resonator heeft, moet je het apparaat mogelijk uit elkaar halen om het probleem op te lossen.

Goedkoop om te produceren – laserdiodes worden in miljarden geproduceerd en zijn goedkoop in vergelijking met andere soorten lasers.

Verkrijgbaar in verschillende golflengten – laserdiodes kunnen worden vervaardigd om bijna elke golflengte uit te stralen. En omdat diodes zo klein zijn, kun je verschillende golflengten in één handstuk combineren.

Een nadeel dat je bij de meeste diodelasers heeft, is dat het handstuk groot en vrij zwaar is. Dit komt doordat de diode in het handstuk is gemonteerd. Lasers met resonatoren worden geleverd met het comfort van een kleiner en licht handstuk.

Hoe de resultaten van diodelasers zich verhouden tot andere soorten lasers.

De resultaten zijn niet gerelateerd aan het medium dat wordt gebruikt om het licht te genereren. De resultaten zijn afhankelijk van de algehele prestaties van een apparaat. 80 J/cm2 op 1064 nm van een diodelaser, en 80 J/cm2 op 1064 nm van een solid-state laser, geven dezelfde resultaten; als alle andere parameters hetzelfde zijn.

De prijs van een hoogwaardige diodelaser apparaat voor ontharing zijn vergelijkbaar met de prijs van een hoogwaardige solid-state laser voor ontharing. Helaas zijn dit niet deze apparaten die momenteel de markt overspoelen.

De reden waarom je zoveel low-end diodelasers vindt en weinig low-end solid-state lasers, is dat de productiekosten van een low-end solid-state laser nog steeds erg hoog zijn.

Grote misperceptie

GROTE MISPERCEPTIE: Een diodelaser is veiliger omdat deze altijd een koeltip heeft.

De koeltip op diodelasers is er in de eerste plaats niet om de opperhuid te beschermen. De reden dat je standaard een koeltip op een diodelaser krijgt, is omdat dit de meest effectieve en goedkoopste manier is om de laserdiodes in het handstuk gekoeld te houden.

De meeste mensen die een ‘entry-level’ diodelaser hebben gebruikt, zullen je vertellen dat de temperatuur van de tip zeer snel stijgt zodra je met het apparaat begint te werken. Een diodelaser is niet inherent meer of minder veilig dan elk ander type laser.