E-light is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar een machine, meestal een IPL, die licht en RF combineert. Hoewel het begon met de combinatie van IPL’s en RF, kan het tegenwoordig ook verwijzen naar de combinatie van laser en RF.

Wat is het voordeel van het combineren van RF met licht voor ontharing?
Het idee is om de temperatuur in het weefsel rond de dermale papilla te verhogen. Als de basistemperatuur hoger is, neemt de kans toe dat de lichtpuls voldoende hitte genereert om de dermale papilla te doden. De basistemperatuur voor de gemiddelde persoon is 37 °C en de coagulatie van proteïne die nodig is om de dermale papilla te doden is gedurende minstens 100 ms hoger dan 60 °C.

Als je dus de basistemperatuur vóór de lichtpuls kunt verhogen van 37 °C naar 43 °C, vergroot je de kans op meer dermale papillen die tijdens de behandeling worden vernietigd.

Houd er rekening mee dat de temperaturen en tijden in het bovengenoemde voorbeeld vereenvoudigde gemiddelden zijn. Voor eiwit coagulatie moet je de temperatuur van het doelmolecuul gedurende een minimumperiode verhogen tot een specifieke doeltemperatuur. Er zijn verschillende factoren die dit hele proces beïnvloeden.

Verhoog je de basistemperatuur in het weefsel rond de dermale papilla tot 43 °C wanneer je je e-light machine gebruikt? Het korte antwoord voor de meeste apparatuur op de markt is; waarschijnlijk niet. Afgezien van alle beloften van fabrikanten, is er weinig bewijs om dit te staven. Maar je hebt een goede kans om de temperatuur met één of twee graden te verhogen en in sommige gevallen is dit voldoende om het verschil te maken.

Verhoogt de RF het risico op epidermale brandwonden als je het gebruikt in combinatie met IPL of laser?
Radiogolven van 1 MHz, de meest gebruikte, hebben de grootste invloed op vet en water. De epidermis is dus relatief onzichtbaar voor RF. Je loopt echter een groter risico om een diepere brandwond te veroorzaken.