Raymond Schoeman

Ik was onlangs aan het Skypen met een vriend en op een gegeven moment ging het gesprek over zijn terugtrekkende haarlijn. Iedereen die het leven deelt met een partner die te maken heeft met een terugtrekkende haarlijn, weet wat een gevoelig onderwerp dit is.

Wat me eigenlijk het meest verbaasde tijdens dit gesprek, was het feit dat deze persoon, die hooggeschoold is in biowetenschappen, geen flauw idee heeft gehad van wat hij aan het probleem kan doen. Toen ik zei dat hij een lage-energie laser, of LED-therapie zou moeten proberen, terwijl hij nog iets aan het probleem kan doen; was hij echt verbaast.

In zijn hoofd is laser iets wat je doet om van haar af te komen. Niet iets wat je kunt gebruiken om de haargroei te stimuleren. En dit is eigenlijk een indruk die veel mensen met hem delen. Wanneer ik een sessie over lage-energie laser presenteer tijdens een training, valt haargroeistimulatie op als een van de belangrijkste onderwerpen die de aandacht trekken.

Haargroeistimulatie is in feite net zo goed mogelijk met diodelasers als ontharing. Het verschil zit in de interactie tussen licht en weefsel. Om haar te verwijderen, moet je hitte creëren. Het vermogen van een apparaat om deze hitte op te wekken, is rechtstreeks afhankelijk van de energie-output.

Het is ook mogelijk dat een apparaat geen hoge energie-output heeft, maar genoeg om een fotochemische reactie te veroorzaken. Of misschien kan je de energie-output van je apparaat zo aanpassen dat je beide soorten reacties kunt creëren.

Je kunt het zien als verschillende treden op een ladder. Aan de onderkant heb je heel weinig energie die door veel moleculen wordt geabsorbeerd dat je niet echt visuele resultaten hebt. Maar er is een microverbetering.

Bij de volgende stap is er meer energie en dus ook een diepere penetratie. Je stimuleert nu de microcirculatie bij de haarwortel en stimuleert direct de ATP-productie. Met deze stap stimuleer je de haargroei.

Een paar stappen verder heb je genoeg energie om warmte te creëren. Maar niet voldoende om de dermale papilla te vernietigen. Op dit niveau slaag je erin om voldoende tijdelijke veranderingen te creëren om ervoor te zorgen dat het lichaam zijn haren verliest. Maar het zal teruggroeien.

Als je een stap of twee verder gaat, bereik je de ideale omgeving voor permanente ontharing. Maar het is nog niet de top van de ladder.

Je kunt nog steeds de energie opdrijven en dan heb je echt vervelende bijwerkingen. Dit kan variëren van lichte brandwonden tot permanente littekens.

Het is dus perfect mogelijk om zowel haargroeistimulatie als ontharing met dezelfde technologie te doen.