Diodelasers zijn de afgelopen jaren erg populair geworden en het is begrijpelijk waarom. Ze zijn betaalbaar, gebruiksvriendelijk en onderhoudsarm. Maar is er bij de kostenberekening meer dan wat opvalt?

Diodelasermodules hebben veel vooruitgang gemaakt en de stabiliteit en levensverwachting van een diode is enorm verbeterd. Dat gezegd hebbende, hebben diodes nog steeds een beperkte levensverwachting.

Hoewel je tegenwoordig steeds meer fabrikanten tegenkomt die potentiële klanten vertellen dat hun diodes twintig miljoen pulsen meegaan, is het nog steeds moeilijk om er een te vinden die bereid is een garantie op papier te zetten voor meer dan vijftien miljoen pulsen.

Vijftien miljoen pulsen zijn nog steeds veel, en zouden langer moeten meegaan dan de levensduur van de machine. Is het niet? Gemiddeld lijkt het erop dat vijftien miljoen pulsen je in de praktijk ongeveer 6 tot 7 jaar meegaan. In dit scenario verwijzen we naar een handstuk met een enkele golflengte en niet naar een handstuk met drie golflengten.

Houd er rekening mee dat een fabrikant het handstuk slechts voor één type diodemodule (één golflengte) tegelijk kan optimaliseren en het toevoegen van meer golflengten aan het handstuk zal leiden tot een verkorting van de verwachte levensduur van het handstuk.

Dit brengt ons bij de vraag; wat kost een nieuw handstuk? Het varieert sterk van fabrikant tot fabrikant.
Over het algemeen kunt je op 30% tot 40% van de kosten van het apparaat schatten om het handstuk te vervangen. Een drievoudige golflengte laser kan dit aanzienlijk verhogen over de totale levensduur van het apparaat, vanwege de verminderde optimalisatie van de diodes die mogelijk is.

Het goede nieuws is dat het momenteel een goed moment is om te onderhandelen als je apparatuur wilt kopen. We raden je aan te proberen te onderhandelen over het insluiten van een tweede handstuk bij de aanschaf van een apparaat.

Betekent dit dat de totale kosten van het bezitten van een diodelaser hoger zijn dan die van het bezitten van een solid-state of ander type laser? Nee. Je zult hoogstwaarschijnlijk op een bepaald moment tijdens de levensduur van de laser kosten moeten maken om het lasermedium te vervangen. Maar de bezitskosten van een diodelaser zijn niet per se zo veel lager dan die van een ander type laser, zoals sommige marketingbrochures ons graag zullen laten geloven.

Zoals met alles, heb je zowel voor- als nadelen, en het is niet anders met diodelasers. Een groot voordeel van een diodelaser is dat je nooit het risico loopt op een beschadigde vezel, aangezien de diodes in het handstuk zitten. Het nadeel hiervan is dat je een lomp en zwaar handstuk heeft om mee te werken.

Het belangrijkste om te onthouden is dat je appels met appels moet vergelijken. Als je een diodelaser vergelijkt met een Nd: YAG laser, heeft het direct vergelijken van de golflengte en de uitgangsenergie geen zin.

Je moet het vermogen van de apparaten vergelijken om dezelfde resultaten, operationele moeilijkheid of gemak, mogelijke behandelingstypes, duurzaamheid van de technologie en totale bezitskosten te bieden.