Door Raymond Schoeman.

  1. Weet niet hoe fluence gedoseerd moet worden tijdens een ‘pijnvrije’ behandeling met de glijtechniek.
  2. Weet niet hoe de pulsduur moet gebruiken om de resultaten te verbeteren.
  3. Geloof dat gel essentieel is voor een laserontharingsbehandeling, en gebruik het in die mate dat het verminderde resultaten veroorzaakt.
  4. Weet niet hoe te converteren van de glijmethode naar de stapmethode.
  5. Weet niet hoe koeling moet gebruiken voor meer resultaat en comfort voor de klant.

Weet niet hoe fluence gedoseerd moet worden tijdens een ‘pijnvrije’ behandeling met de glijtechniek.

Dit is de meest voorkomende reden waarom een laserontharingsbehandeling geen of tegenvallende resultaten oplevert. In alledaagse taal betekent het onderbehandeling.

Om laserontharing te laten werken, moet je het hele gebied met voldoende energie behandelen om de dermale papilla te doden. Het is daarom belangrijk dat je de juiste fluence berekent. Fluence is de Joule die je per vierkante centimeter aan de huid geeft, J/cm2.

De meeste behandelingen die dagelijks worden uitgevoerd variëren van ernstig onderbehandeld tot onderbehandeld. Dit vertaalt zich in geen resultaten, of in het beste geval tijdelijk haar verlies.

Weet niet hoe de pulsduur moet gebruiken om de resultaten te verbeteren.

De meeste soorten laserbehandelingen vereisen een zeer korte pulsduur om het doelwit te vernietigen, zonder het omringende weefsel te beschadigen. Logisch, nietwaar? Bij laserontharing is dit NIET het geval.

Laserontharing gebruikt het haar als een element om het omringende weefsel te verhitten en te vernietigen. Het is niet het haar dat moet worden vernietigd, het is de dermale papilla.

Voor een goed resultaat moet je voldoende tijd geven om het haar op te warmen. Zodra je de gewenste hitte in de haarwortel hebt gecreëerd, moet je het de tijd geven om zich naar het omliggende weefsel te verspreiden. Het omringende weefsel moet gedurende een minimale duur opwarmen tot een minimumtemperatuur om voldoende vernietiging van de dermale papilla te veroorzaken om toekomstige haargroei te voorkomen. Dit kost allemaal tijd.

Geloof dat gel essentieel is voor een laserontharingsbehandeling en gebruik het in die mate dat het verminderde resultaten veroorzaakt.

Sommige energie gebaseerde behandelingen, zoals HIFU, vereisen absoluut geleidendegel voor de behandeling. Bij laserontharing is dit niet het geval.

Alles op de huid waar het licht doorheen moet, heeft een effect op het licht, en vaak niet ten goede. Deze gels zijn op waterbasis en water breekt, reflecteert en absorbeert wat licht. Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig is om gel te gebruiken, maar het verbeteren van de resultaten hoort daar niet bij.

Wanneer je gel gebruikt tijdens een behandeling, moet je ervoor zorgen dat de voordelen die de gel voor de behandeling met zich meebrengt, opwegen tegen het nadeel van de gel.

Weet niet hoe te converteren van de glijdmethode naar de stapmethode.

Net zoals je moet weten hoe je de juiste hoeveelheid energie moet geven, zie vermeld in punt één. Moet je weten hoe de energie-instellingen te berekenen wanneer je schakelt tussen de glijmethode en de stapmethode.

De glijmethode is van beperkt nut in een kuur van laserontharingsbehandelingen, en overmatig gebruik van de methode zal een plateau veroorzaken in de resultaten die je klant zal hebben.

Weet niet hoe je koeling moet gebruiken voor meer resultaat en comfort voor de klant.

Een andere grote misvatting is het idee dat de apparaat voldoende huidkoeling biedt, en extra koeling zal een negatief effect hebben op je behandeling.

Diodelasers bieden standaard huidkoeling. Maar de belangrijkste reden voor koeling in de meeste handstukken van een diodelaser is om te voorkomen dat de diodes oververhit raken. Zeer weinig machines bieden daadwerkelijk speciale en voldoende huidkoeling.

Aangezien de meeste therapeuten voor laserontharing geen wetenschappelijke opleiding hebben genoten, beseffen maar weinigen de reden waarom pijnvrije behandelingen resultaatvrije, ontevreden klanten opleveren.

Het is de taak van de therapeut om voor de cliënt een comfortabele, goed verdraagbare behandeling te creëren, die ook resultaat oplevert.