Fotobiologische reacties zijn de interacties tussen licht en biologische materie. Wat gebeurt er als de lichtenergie wordt geabsorbeerd door biologische materie?
De vier meest voorkomende soorten reacties die je tegenkomt tijdens esthetische laser behandelingen zijn: fotothermische reacties, fotoablatieve reacties, fotochemische reacties en fotoakoestische reacties.

Een fotothermische reactie is wanneer de lichtenergie wordt omgezet in hitte. Bij de esthetische behandelingen op basis van fotothermische reacties is het licht niet verantwoordelijk voor de resultaten, maar de hitte die door het licht wordt gegenereerd.

Het meest voorkomende voorbeeld hiervan is laserontharing. Het licht wordt geabsorbeerd door melanine en vervolgens omgezet in warmte. Deze warmte wordt afgevoerd naar het omliggende weefsel, waar het verantwoordelijk is voor de vernietiging van de dermale papilla. Ook de meeste vaat- en pigmentbehandelingen vallen in deze categorie.

Fotoablatieve reacties worden meestal geassocieerd met CO2 of Erbium:YAG-huidpeeling. Bij dit type behandeling wordt het licht geabsorbeerd door de watermoleculen in de bovenste huidlaag.

Door het hoge energieniveau in het lichtpuls en de korte puls duratie verdampt het watermolecuul en in het proces wordt de bovenste laag van de huid weggenomen. Omdat water het primaire doelwit is en de overvloed aan water in de huid, heb je een extreem beperkte penetratiediepte.

Fotochemische reacties worden veroorzaakt door zeer lage energie. Het is de activering of deactivering van biochemische processen die in het lichaam aanwezig zijn. De meest voorkomende reactie die je zult tegenkomen, is de stimulatie van adenosinetrifosfaat (ATP).

Fotonen met de juiste golflengte hebben een directe werking op de elektronenketen in de mitochondriën, wat leidt tot een verhoogde productie van ATP.

Biomodulatie is ook goed bekend bij genezing en revalidatie van letsel, en sportblessures. Belangrijk om hier te onthouden is dat er heel weinig energie nodig is, en een te hoog energieniveau zal leiden tot een afname in effectiviteit.

Fotoakoestische reacties zijn de magie achter het verwijderen van tatoeages met laser. Dit is wanneer een extreem korte en energierijke puls een akoestische explosie veroorzaakt.

Het inktmolecuul wordt vervolgens opgebroken in kleinere stukjes die het lymfesysteem in de weken na de behandeling kan verwijderen. Door de extreem korte pulsduur is er geen tijd om warmte op te bouwen en over te dragen naar het omliggende weefsel.