De vijf meest gemaakte fouten door ontharingstherapeuten

Door Raymond Schoeman.

 1. Weet niet hoe fluence gedoseerd moet worden tijdens een ‘pijnvrije’ behandeling met de glijtechniek.
 2. Weet niet hoe de pulsduur moet gebruiken om de resultaten te verbeteren.
 3. Geloof dat gel essentieel is voor een laserontharingsbehandeling, en gebruik het in die mate dat het verminderde resultaten veroorzaakt.
 4. Weet niet hoe te converteren van de glijmethode naar de stapmethode.
 5. Weet niet hoe koeling moet gebruiken voor meer resultaat en comfort voor de klant.

Weet niet hoe fluence gedoseerd moet worden tijdens een ‘pijnvrije’ behandeling met de glijtechniek.

Dit is de meest voorkomende reden waarom een laserontharingsbehandeling geen of tegenvallende resultaten oplevert. In alledaagse taal betekent het onderbehandeling.

Om laserontharing te laten werken, moet je het hele gebied met voldoende energie behandelen om de dermale papilla te doden. Het is daarom belangrijk dat je de juiste fluence berekent. Fluence is de Joule die je per vierkante centimeter aan de huid geeft, J/cm2.

De meeste behandelingen die dagelijks worden uitgevoerd variëren van ernstig onderbehandeld tot onderbehandeld. Dit vertaalt zich in geen resultaten, of in het beste geval tijdelijk haar verlies.

Weet niet hoe de pulsduur moet gebruiken om de resultaten te verbeteren.

De meeste soorten laserbehandelingen vereisen een zeer korte pulsduur om het doelwit te vernietigen, zonder het omringende weefsel te beschadigen. Logisch, nietwaar? Bij laserontharing is dit NIET het geval.

Laserontharing gebruikt het haar als een element om het omringende weefsel te verhitten en te vernietigen. Het is niet het haar dat moet worden vernietigd, het is de dermale papilla.

Voor een goed resultaat moet je voldoende tijd geven om het haar op te warmen. Zodra je de gewenste hitte in de haarwortel hebt gecreëerd, moet je het de tijd geven om zich naar het omliggende weefsel te verspreiden. Het omringende weefsel moet gedurende een minimale duur opwarmen tot een minimumtemperatuur om voldoende vernietiging van de dermale papilla te veroorzaken om toekomstige haargroei te voorkomen. Dit kost allemaal tijd.

Geloof dat gel essentieel is voor een laserontharingsbehandeling en gebruik het in die mate dat het verminderde resultaten veroorzaakt.

Sommige energie gebaseerde behandelingen, zoals HIFU, vereisen absoluut geleidendegel voor de behandeling. Bij laserontharing is dit niet het geval.

Alles op de huid waar het licht doorheen moet, heeft een effect op het licht, en vaak niet ten goede. Deze gels zijn op waterbasis en water breekt, reflecteert en absorbeert wat licht. Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig is om gel te gebruiken, maar het verbeteren van de resultaten hoort daar niet bij.

Wanneer je gel gebruikt tijdens een behandeling, moet je ervoor zorgen dat de voordelen die de gel voor de behandeling met zich meebrengt, opwegen tegen het nadeel van de gel.

Weet niet hoe te converteren van de glijdmethode naar de stapmethode.

Net zoals je moet weten hoe je de juiste hoeveelheid energie moet geven, zie vermeld in punt één. Moet je weten hoe de energie-instellingen te berekenen wanneer je schakelt tussen de glijmethode en de stapmethode.

De glijmethode is van beperkt nut in een kuur van laserontharingsbehandelingen, en overmatig gebruik van de methode zal een plateau veroorzaken in de resultaten die je klant zal hebben.

Weet niet hoe je koeling moet gebruiken voor meer resultaat en comfort voor de klant.

Een andere grote misvatting is het idee dat de apparaat voldoende huidkoeling biedt, en extra koeling zal een negatief effect hebben op je behandeling.

Diodelasers bieden standaard huidkoeling. Maar de belangrijkste reden voor koeling in de meeste handstukken van een diodelaser is om te voorkomen dat de diodes oververhit raken. Zeer weinig machines bieden daadwerkelijk speciale en voldoende huidkoeling.

Aangezien de meeste therapeuten voor laserontharing geen wetenschappelijke opleiding hebben genoten, beseffen maar weinigen de reden waarom pijnvrije behandelingen resultaatvrije, ontevreden klanten opleveren.

Het is de taak van de therapeut om voor de cliënt een comfortabele, goed verdraagbare behandeling te creëren, die ook resultaat oplevert.

Een blik op het verschil tussen diodelasers en andere soorten laser die geschikt zijn voor ontharing

Door Raymond Schoeman

Het enige verschil tussen een diodelaser en een ander type laser is het feit dat een diodelaser een halfgeleider gebruikt om de lichtstraal te genereren. Dit ene verschil heeft een breed scala aan gevolgen.

De grootte – een diodelaserchip kan kleiner zijn dan 1 mm2. Een vergelijkende Alex- of Nd:YAG-laser heeft mogelijk een resonator nodig om dezelfde energie te genereren die zo groot kan zijn als een standaard brood van 800 g.

Robuust – een halfgeleiderchip heeft geen losse onderdelen. Terwijl een resonator met de grootste zorg moet worden behandeld om niet uit de opstelling te raken. Gas- of dye-lasers kunnen giftige stoffen bevatten die de machine ook in zijn beweeglijkheid beperken.

Plug-n-play – de meeste diodelasers voor ontharing hebben de diodes in het handstuk. Mocht er iets gebeuren, dan is het handstuk eenvoudig te vervangen. Als een apparaat een resonator heeft, moet je het apparaat mogelijk uit elkaar halen om het probleem op te lossen.

Goedkoop om te produceren – laserdiodes worden in miljarden geproduceerd en zijn goedkoop in vergelijking met andere soorten lasers.

Verkrijgbaar in verschillende golflengten – laserdiodes kunnen worden vervaardigd om bijna elke golflengte uit te stralen. En omdat diodes zo klein zijn, kun je verschillende golflengten in één handstuk combineren.

Een nadeel dat je bij de meeste diodelasers heeft, is dat het handstuk groot en vrij zwaar is. Dit komt doordat de diode in het handstuk is gemonteerd. Lasers met resonatoren worden geleverd met het comfort van een kleiner en licht handstuk.

Hoe de resultaten van diodelasers zich verhouden tot andere soorten lasers.

De resultaten zijn niet gerelateerd aan het medium dat wordt gebruikt om het licht te genereren. De resultaten zijn afhankelijk van de algehele prestaties van een apparaat. 80 J/cm2 op 1064 nm van een diodelaser, en 80 J/cm2 op 1064 nm van een solid-state laser, geven dezelfde resultaten; als alle andere parameters hetzelfde zijn.

De prijs van een hoogwaardige diodelaser apparaat voor ontharing zijn vergelijkbaar met de prijs van een hoogwaardige solid-state laser voor ontharing. Helaas zijn dit niet deze apparaten die momenteel de markt overspoelen.

De reden waarom je zoveel low-end diodelasers vindt en weinig low-end solid-state lasers, is dat de productiekosten van een low-end solid-state laser nog steeds erg hoog zijn.

Grote misperceptie

GROTE MISPERCEPTIE: Een diodelaser is veiliger omdat deze altijd een koeltip heeft.

De koeltip op diodelasers is er in de eerste plaats niet om de opperhuid te beschermen. De reden dat je standaard een koeltip op een diodelaser krijgt, is omdat dit de meest effectieve en goedkoopste manier is om de laserdiodes in het handstuk gekoeld te houden.

De meeste mensen die een ‘entry-level’ diodelaser hebben gebruikt, zullen je vertellen dat de temperatuur van de tip zeer snel stijgt zodra je met het apparaat begint te werken. Een diodelaser is niet inherent meer of minder veilig dan elk ander type laser.

Full body laserontharing (kop tot teen)

Door Raymond Schoeman

Dit is iets waar ik nooit aan had gedacht, zowel als service aan cliënten of zelf te laten doen. Toch lijkt het de ding van de dag te zijn. En dat allemaal in mijn lunchpauze. Stel je voor, glad als een baby in zes snelle, gemakkelijke en pijnloze sessies.

Hoe realistisch is het eigenlijk?

Uiteraard is een volledige lichaamsbehandeling mogelijk. Maar heeft het zin om het in één sessie te doen? Bij mijn weten is het antwoord nee. En zoals gewoonlijk zal ik je vertellen waarom ik dat denk.

Haargroeicycli.

We weten allemaal dat haren verschillende groeicycli hebben en daarom hebben we meerdere behandelingen nodig om van de meeste af te komen. Maar sommigen van ons vergeten liever dat de haargroeicycli over het menselijk lichaam verschillen. De gemiddelde cycli zijn (het is niet in steen gebeiteld):

Nek en hoofd: 4 tot 6 weken.

Lichaam (schouders tot schaamstreek): 7 tot 9 weken.

Benen en voeten: 12 tot 14 weken.

Elke 4 tot 6 weken een nek- en hoofdbehandeling doen is zinvol. Om de 4 tot 6 weken een lichaamsbehandeling te doen, kan ik me nog steeds enige logica voorstellen, niet noodzakelijk de meest effectieve manier om het te doen. Elke 4 tot 6 weken benen doen?

Ik heb het stiekeme gevoel dat je een tevreden cliënt zult hebben tot behandeling 6 klaar is, en ze stoppen. Tijdens het verloop van behandelingen heb je na elke behandeling haaruitval. Dit is niet moeilijk, het is de eerste reactie van het lichaam wanneer de follikel wordt verwarmd tot meer dan 40 °C. Zes maanden nadat je klant is gestopt, krijg je een zeer ontevreden klant.

Elke persoon die het idee van laserontharing noemt, krijgt haar volledige mening over wat een oplichterij het is. Ze betaalde een fortuin en had zo weinig resultaat dat ze het alleen maar kan afraden. “En als je het echt tegen mijn advies in gaat proberen, raad ik je in ieder geval aan om weg te blijven van…”

Stel je eens voor hoeveel je investering waard zal zijn met een reputatie als deze.

Dat is niet alles… fluence.

Ja, dat ouderwetse woord dat iedereen tegenwoordig probeert te dumpen. Fluence is de energie verspreid over een oppervlak, J/cm2. In de praktijk betekent dit dat je op elke cm2 te behandelen oppervlakte een minimale hoeveelheid energie moet gebruiken. Hierdoor kan het haar opwarmen en de warmte overbrengen naar het omringende weefsel, om de dermale papilla te doden. Als je niet genoeg energie toedient, krijg je te min hitte en zullen de resultaten tegenvallen, of erger. Je kunt haargroei stimuleren, eindigend met donkerder en dikker haar.

Aangezien de meeste lasers die nu op de markt zijn diodelasers zijn (voornamelijk het goedkopere type), zult je merken dat fluence en pulsduur aan elkaar gekoppeld zijn.

Je kunt werken met een lagere fluence en hogere frequentie (balayage [pijnvrij] techniek) of met een hogere fluence en langere pulsduur, stepping-techniek. Als je kiest voor de balayage techniek, moet je de vermindering van de fluence compenseren door de tijd die je over een bepaald gebied scant te vergroten.

Stel je een rij gaten voor waar je tulpen wilt planten. Je kunt in elk volgend gat een bol zetten en deze toemaken voordat je naar het volgende gat gaat. Aan het einde van de rij ben je klaar. Zo kun je je de steptechniek voorstellen. Je behandelt elke cm2 in één keer volledig voordat je doorgaat naar de volgende cm2. En aan het einde van de rij weet je dat je naar de volgende rij kunt gaan, want deze rij is af.

Een andere manier om je tulpen te planten, is door in elk derde gat een bol te plaatsen en wanneer je het einde van de rij bereikt, ben je nog niet klaar. Je moet terug naar het begin van dezelfde rij en in elk tweede gat dat nog open is een bol zetten. Wanneer je het einde van de rij bereikt, ben je nog steeds niet klaar. Je moet nog een laatste keer terug naar het begin van dezelfde rij en een bol in elk van de resterende gaten zetten. Wanneer je deze keer het einde van de rij bereikt, ben je klaar met het planten van deze rij en kun je doorgaan naar de volgende rij. Zo kun je de balayage (of pijnvrije) techniek visualiseren. Door minder energie te gebruiken moeten je meerdere keuren over hetzelfde gebied behandelen om het totale energie hoog genoeg te houden.

Bij laserontharing betekent dit dat je het oppervlak en de benodigde energie voor dat gebied moet berekenen. Vervolgens moet je berekenen hoeveel tijd je nodig hebt om het gebied (rij) herhaaldelijk te scannen voordat je naar het volgende gebied kunt gaan. De duurdere apparaten doen dit voor je, de goedkopere apparaten niet.

Als het goed wordt gedaan, kost de balayage techniek meer tijd dan de staptechniek. Dit komt omdat je met tijd compenseert voor de lagere fluence. Doe je dat niet, dan verminder je het resultaat van je behandeling.

Maar laat ik terugkomen op mijn lunchpauze. 75 minuten, merk ik, dat dit de magische tijd is die nodig is voor mijn volledige lichaamsbehandeling. Nu ik een man ben en borst- en buikhaar heb, misschien een beetje op mijn rug, en je mijn benen wil je niet zien. Ik kan me voorstellen dat ik hier veel aan heb.

Ik ben een huidtype 3 met donker haar en zal zeggen met gemiddelde pijntolerantie. Mijn buik en borst is ongeveer 38 cm bij 45 cm = 1710 cm2. Als Ik word behandeld met een handstuk van 12 mm x 12 mm (1,44 cm2), betekent dit dat ik alleen al op dit gebied 1188 pulsen (1710 / 1,44) nodig heb, ongeveer 25 J/cm2 voor een eerste behandeling. Gezien de Thermal Relaxation Time voor het haar en de Thermal Damage Time voor de dermale papilla, is het het beste om minimaal 200 ms te werken. Ik zal zelfs 400 ms aanbevelen. Dit betekent dat je maximaal op 2 Hz kunt werken. Maar, ik kan je van tevoren zeggen, mijn pijntolerantie laat het niet toe. We zitten dus op 1 Hz.

De werkelijke tijd dat de laserpuls voor dit deel van mijn behandeling aan is, is 8 minuten (1188 pulsen x 400 ms). Als je per puls één seconde huidkoeltijd toevoegt, tel je 20 minuten bij. Dus 30 minuten – in theorie. Ik kan wel zeggen dat ik non nooit in zo’n korte tijd een behandeling op dit energieniveau heb gedaan (ik doe dit nu al meer dan twintig jaar). Realistisch gezien zullen we ongeveer 60 a 90 minuten alleen aan mijn borst- en buikbehandeling besteden.

Iedereen met ervaring zal weten dat tegen die tijd mijn pijntolerantie is afgenomen en mijn irritatieniveau begon te stijgen.

Ik heb geen last van mijn rug, dus we gaan naar mijn benen. Ik heb ongeveer 2500 cm2 per been, totaal 5000 cm2 voor beide benen. Dit is 3 keer het oppervlak van mijn borst en buik. Door dezelfde berekening te maken als met mijn borst en maag, komen we uit op 270 minuten, of ongeveer 4,5 uur. We besluiten dat we voor een eerste behandeling de fluence kunnen verminderen en veel sneller kunnen werken, verlagen naar 2,5 uur.

Tegen die tijd verlaagde het cumulatieve effect van de behandeling mijn pijntolerantie tot 0% en verhoogde mijn prikkelbaarheid tot 100%. Het is tijd om te stoppen met de behandeling.

Ik wilde nog steeds mijn schaamstreek, armen en oksels doen. Hoeveel gemakkelijker zal het leven zijn zonder deze baard iederdag te moeten scheren…

Ten slotte

Een sci-fi-film (of Chinese trainingsvideo) bekijken waarbij slechts één zachte laserstraal nodig is om alle problemen op te lossen, blijft een denkbeeldige oefening.

Het niet respecteren van de haargroeicycli tijdens een kuur, verbeter je resultaten niet. Integendeel, het verminder je resultaten. Proberen om de cycli van het hele lichaam in één sessie in te passen, zal niet werken in een kuur van 6 behandelingen. Als je het uitbreidt tot een kuur van 21 behandelingen, kan dat. Maar hoe ben je van plan om 21 behandelingen aan je klant te verkopen als alle anderen 6 behandelingen beloven?

Een sensatievrije behandeling staat garant voor een resultaatvrije behandeling. Je moet hitte veroorzaken op een niveau in de huid waar veel zenuwsensoren aanwezig zijn. Je cliënt moet enige sensatie hebben. Maar het moet draaglijk blijven voor je client.

Om voldoende hitte op te wekken, moet je een minimum aan energie gebruiken.

Het is niet alleen de hitte die telt. Je hebt tijd nodig om het haar op te warmen, de warmte naar het omringende weefsel te verspreiden en het omringende weefsel lang genoeg te verwarmen om de dermale papilla te doden. Je hebt dus een lange pulsduur nodig.

Een pijnloze ontharingssessie betekent niet een sensatievrije ontharingssessie. Het betekent dat je de vaardigheid hebt om een effectieve behandeling voor je cliënt te garanderen op een bepaald comfortniveau. Een sensatievrije behandeling garandeert wel een resultaatvrije behandeling.

Het is normaal dat het lichaam zijn haar verliest wanneer de follikel wordt verwarmd tot meer dan 40 °C. Het gebeurt soms zelfs na een ernstige koorts. Je zult haaruitval hebben als je onder behandelen. Maar, je zult geen blijvend resultaat hebben.

Denk twee keer na over de beloften die je aan je cliënten doet. De persoon die je het apparaat verkoopt, neemt geen verantwoordelijkheid van je over als je deur vol staat met ontevreden cliënten. Als je gaat investeren in apparatuur, neem dan eerst de tijd om jezelf te leren over de technologieën en apparatuur voordat je het geld uitgeeft.

Hoeveel van deze zes fouten maak je waardoor je advertenties ondoeltreffend wordt?

Door Raymond Schoeman.

Adverteren kan de beste investering zijn die je kunt doen of het kan een grote kostenpost voor je zaak zijn. Voor de meeste kleine bedrijven lijkt dit laatste de meeste waarheid te bevatten. Maar het kan anders zijn.

In dit bericht kijken we naar zes veelvoorkomende fouten die ervoor zorgen dat een advertentie ondoeltreffend wordt.

Vraag iemand anders, met een frisse blik, om je advertenties na te kijken voor deze zes veelvoorkomende fouten. En luister met een heldere geest naar hun opmerkingen. Als je op enig moment het gevoel hebt dat je moet verdedigen of uitleggen; heb je een probleem.

1. Je identificeert en kwalificeert je potentiële klant niet in je advertenties.

Advertenties zijn van nature invasief. Wat ik hiermee bedoel is dat niemand zit te wachten tot jouw advertentie voor haar verschijnt. Het verschijnt voor iemand die bezig is met iets anders. Of ze bladert door een tijdschrift of scrolt door een sociale media pagina. Je advertentie is op dat moment geen ‘graag geziene’ gast. Je advertentie moet de kijker in één kijk vertellen dat hij er is om een belangrijke boodschap aan haar over te brengen. En waarom ze het niet mocht negeren.

2. Je potentiële klant ziet niet binnen een seconde waar je advertentie overgaat.

Generiek krijgt geen aandacht. We hebben allemaal een lange lijst met dingen die onze aandacht vereisen en we zijn altijd opzoeken naar een mogelijke oplossing. Wanneer een advertentie een specifiek probleem aanpakt en een oplossing biedt voor een probleem op onze lijsten, trekt dat onze aandacht. Nog een laserkliniek pakt geen enkel probleem aan en biedt geen enkele oplossing. Een laserkliniek die gespecialiseerd is in het verwijderen van haar veroorzaakt door hormonale veranderingen na een zwangerschap, pakt een specifiek probleem aan. En biedt een oplossing.

3. Je bewijst niet aan je potentiële klant dat je meer weet en een superieure service biedt.

Niemand vindt het leuk om een ‘labmuis’ te zijn. Je advertentie moet de kijker vertellen dat zij niet de eerste is en dat velen vóór haar hiervan hebben geprofiteerd. Als de kijker eenmaal weet dat zij niet de eerste is, wil ze weten dat jij een specialist bent in jouw vakgebied.

4. Je advertentie nodigt jetoekomstige client niet uit om meer over je en je services te weten te komen als ze op dit moment nog niet gereed is om te kopen.

Tussen 1% en 2% van de mensen die je advertentie bekijken, en erdoor overtuigd zijn om je als beste oplossing te kiezen, zijn gereed om te kopen. Het is duur om advertenties weer te geven voor deze kleine groep mensen. Je moet de kijker die vandaag niet gereed is om te kopen, maar binnenkort wel, een manier bieden om een band met je op te bouwen.

5. Je advertentie geeft de kijker geen duidelijke instructies over wat ze vervolgens moet doen en een reden om dit zonder uitstel te doen.

We zijn allemaal ons hele leven geconditioneerd om instructies op te volgen. Geef je in je advertentie duidelijke instructies die de kijker kan volgen? En geef je de kijker een dwingende reden om het zonder uitstel te doen.

6. Je potentiële klant weet niet hoe ze contact met je moet opnemen.

Hoe hersenloos dit ook mag klinken. Het is ongelooflijk hoeveel advertenties er worden weergegeven zonder zichtbare contactgegevens. Of het heeft maar één contactmethode die niet compatibel is met je typische klant.

Diodelaser: ontharen of haargroeistimulatie?

Raymond Schoeman

Ik was onlangs aan het Skypen met een vriend en op een gegeven moment ging het gesprek over zijn terugtrekkende haarlijn. Iedereen die het leven deelt met een partner die te maken heeft met een terugtrekkende haarlijn, weet wat een gevoelig onderwerp dit is.

Wat me eigenlijk het meest verbaasde tijdens dit gesprek, was het feit dat deze persoon, die hooggeschoold is in biowetenschappen, geen flauw idee heeft gehad van wat hij aan het probleem kan doen. Toen ik zei dat hij een lage-energie laser, of LED-therapie zou moeten proberen, terwijl hij nog iets aan het probleem kan doen; was hij echt verbaast.

In zijn hoofd is laser iets wat je doet om van haar af te komen. Niet iets wat je kunt gebruiken om de haargroei te stimuleren. En dit is eigenlijk een indruk die veel mensen met hem delen. Wanneer ik een sessie over lage-energie laser presenteer tijdens een training, valt haargroeistimulatie op als een van de belangrijkste onderwerpen die de aandacht trekken.

Haargroeistimulatie is in feite net zo goed mogelijk met diodelasers als ontharing. Het verschil zit in de interactie tussen licht en weefsel. Om haar te verwijderen, moet je hitte creëren. Het vermogen van een apparaat om deze hitte op te wekken, is rechtstreeks afhankelijk van de energie-output.

Het is ook mogelijk dat een apparaat geen hoge energie-output heeft, maar genoeg om een fotochemische reactie te veroorzaken. Of misschien kan je de energie-output van je apparaat zo aanpassen dat je beide soorten reacties kunt creëren.

Je kunt het zien als verschillende treden op een ladder. Aan de onderkant heb je heel weinig energie die door veel moleculen wordt geabsorbeerd dat je niet echt visuele resultaten hebt. Maar er is een microverbetering.

Bij de volgende stap is er meer energie en dus ook een diepere penetratie. Je stimuleert nu de microcirculatie bij de haarwortel en stimuleert direct de ATP-productie. Met deze stap stimuleer je de haargroei.

Een paar stappen verder heb je genoeg energie om warmte te creëren. Maar niet voldoende om de dermale papilla te vernietigen. Op dit niveau slaag je erin om voldoende tijdelijke veranderingen te creëren om ervoor te zorgen dat het lichaam zijn haren verliest. Maar het zal teruggroeien.

Als je een stap of twee verder gaat, bereik je de ideale omgeving voor permanente ontharing. Maar het is nog niet de top van de ladder.

Je kunt nog steeds de energie opdrijven en dan heb je echt vervelende bijwerkingen. Dit kan variëren van lichte brandwonden tot permanente littekens.

Het is dus perfect mogelijk om zowel haargroeistimulatie als ontharing met dezelfde technologie te doen.

Hoe om een foutdiagnose te stellen als je niet de resultaten krijgt die je had verwacht

Door Raymond Schoeman.

Laserontharing blijft de meest uitgevoerde esthetische laserbehandeling ter wereld. Om deze reden blijft het nieuwe laser eigenaren en therapeuten naar de industrie trekken. Veel van deze nieuwkomers beginnen met hoge verwachtingen als gevolg van loze beloften van verkopers van apparatuur. Dus de vraag; hoe ga je te werken met het ontdekken en oplossen van het probleem als je je in een situatie bevindt waarin je niet de resultaten krijgt waarop je had gehoopt?

Toen ik begon, had ik het geluk een zakenpartner te hebben die een ingenieur was die gespecialiseerd was in het opsporen van systeemfouten. De vaardigheden die ik van hem heb geleerd, hebben een enorm verschil gemaakt in de kliniek en hebben me geholpen de resultaten te behalen die ik mijn klanten had beloofd.

De eerste stap en ook de meest fundamentele stap bij het opsporen van fouten is het verzamelen van inlichting. Hoe vollediger en nauwkeuriger je inlichting, des te gemakkelijker en sneller vind je je oplossing.

Daarom moet je er een gewoonte van maken om vanaf de eerste dag volledige en nauwkeurige behandelingsgegevens vast te leggen. Voor elke cliënt, elke behandeling. Maar welke informatie moet je vastleggen?

Voor haarverwijdering is het minimum dat je voor elke behandeling moet weten:

 • Een korte beschrijving van het te behandelen area. Je kunt dit eenmalig noteren voor de eerste behandeling. Denk eraan om eventuele behandelingen met afwijkingen te noteren.
 • Een opmerking over het comfortniveau van de cliënt tijdens elke behandeling. Als de cliënt tijdens een behandeling ongewoon gevoelig is, maak een nota.
 • Een aantekening van wat de cliënt heeft ondervindt na de vorige behandeling.
 • Het aantal pulsen voor elke sessie. Noteer eventuele extra’s die je hebt gedaan.
 • De gebruikte fluentie; en ook eventuele veranderingen in fluentie tijdens een behandeling met een reden.
 • Pulslengte en vergeet niet te noteren of je de pulslengte tijdens een behandeling verandert en waarom.
 • De frequentie.
 • Als je een instelbare spotgrootte heeft, de spotgrootte waarmee je hebt gewerkt.
 • Het gebruik van lokale anesthetica tijdens een behandeling.
 • Als je apparaat verschillende modi heeft, let dan op in welke modus je hebt gewerkt.

De meest voorkomende reden voor het uitblijven van resultaten is de combinatie van fluentie-pulslengte. Je hebt een minimaal energieniveau nodig op een specifiek spot gedurende een minimale periode om de gewenste resultaten te krijgen.

De pulslengte is het gemakkelijkst te corrigeren. De thermische beschadigingstijd voor ontharing varieert tussen 200 ms en 400 ms. Daarom wil je zo dicht mogelijk bij de 400 ms werken. Als je apparaat slechts 50 ms als maximale pulslengte toelaat, werk je op 50 ms en niet op 40 ms.

Fluentie kan soms worden beïnvloed door verborgen factoren, zoals de techniek van de therapeut. Je cliënt zou een sensatie moeten ervaren tijdens de puls. Dit moet voor je cliënt draaglijk blijven, een pijnlijke behandeling is ook een slecht teken.

De sensatie die je klant ervaart tijdens de puls is van de hitte die wordt gegenereerd door de melanine in de opperhuid en de haarschacht. Bij afwezigheid van enig sensatie zul je teleurstellende resultaten hebben. Als het gevoel ondraaglijk of pijnlijk wordt, overbehandeld je en kan het huidbeschadiging veroorzaken.

Factoren die de fluentie beïnvloeden zijn:

 • Glij- of stapsnelheid. Je kunt het handstuk te snel bewegen, waardoor de energie over een te groot area wordt verspreid.
 • Lage pijntolerantie van de cliënt waardoor je op een te laag energieniveau werkt.
 • Laat teveel ruimte tussen spots. Bij een vierkante of rechthoekige spot heb je een overlap van 20% nodig en bij een cirkel heb je gemiddeld 50% overlap nodig. Overlap niet met een IPL, maar laat ook geen ruimte tussen de spots.
 • Gel. Alles tussen de applicator en de huid heeft een invloed op het licht.

De eerste controle die je kunt maken, is om te zien of het aantal pulsen overeenkomt met het behandelingsgebied.

Als je een vierkante of rechthoekige spotgrootte van 2 cm2 hebt en je moet een gebied zoals oksel behandelen, 7 cm x 16 cm=112 cm2, dan heb je minimaal 68 pulsen nodig. Je deelt 112 door 2 en telt er 20% bij op. Met een cirkel van 18 mm diameter heb je een oppervlakte van ongeveer 2,5 cm2. Hierbij moet je 112 delen door 2,5 en dan 50% bijtellen = 67 pulsen.

Bij gebruik van de glijdende (of pijnvrije) techniek is het mogelijk dat je voldoende polsen hebt, maar dat je de pulsen concentreert op de buitengrenzen van je behandelgebied, met openingen in het midden.

Gegeven dat je een geschikt apparaat gebruikt, lost deze eenvoudige controle het probleem in 80% van de gevallen op. De volgende stap is om geavanceerde training te krijgen die verdergaat dan het bedienen van je apparaat. Het is de enige manier waarop je instaat zult zijn om je cliënten superieure resultaten te bieden en je zaak ten volle te laten groeien.

Het ingrediënten voor succesvolle laser tatoeage verwijdering

Laser tatoeage verwijdering groeit snel als gevolg van de populariteit van tatoeëren. Toch blijft de algemene perceptie vaag en sci-fi-achtig. Het lijkt er zelfs op dat er een zekere perceptie is ontstaan onder de jongere generaties; het hebben van een tatoeage is niet langer meer zo permanent als het ooit was, aangezien het op elk moment kan worden ‘gezapt’.

Hoewel het heel goed mogelijk is om een tatoeage te verwijderen zonder littekens of schaduwen, is er een veel grotere inzet voor nodig dan de meeste mensen beseffen. Ik denk dat een groot deel hiervan te maken heeft met de massa YouTube-video’s, die ‘entry-level’ apparatuur laten zien die een spectaculaire reactie veroorzaakt tijdens de eerste behandeling, ‘frosting’.

‘Frosting’ is een schokreactie die het lichaam krijgt tijdens een behandeling. Omdat de meeste tatoeages zwart zijn, heb je niet erg veel energie nodig om bij de eerste behandeling een spectaculaire ‘frosting’ te krijgen. Hoewel het geen goede resultaten oplevert, maken het wel goede YouTube-video’s.

Je kunt ‘frosting’ bij het verwijderen van tatoeages vergelijken met het ‘shedding’ bij haarverwijdering. Als je een bepaald energieniveau overschrijdt, heb je ‘shedding’, maar geen permanente ontharing.

Bij het verwijderen van tatoeages moet je weten hoe je de juiste golflengte kiest om de kleur waaraan je werkt te verwijderen. Omdat zwart alle kleuren licht absorbeert, is het gemakkelijkst om aan te werken en heb je resultaten op elke golflengte die je kunt gebruiken. Andere kleuren zijn niet zo eenvoudig.

De algemene vuistregel is dat je een golflengte moet gebruiken die zo ver weg is van de golflengte van de kleureninkt waarmee je werkt. Werk je met groene inkt, die weerkaatst tussen 495 nm en 570 nm, dan ben je het beste gediend met een laser van 1064 nm.

Werk je met rode inkt die weerkaatst tussen 620 nm en 800 nm, dan wil je liever met een laser van 532 nm werken. Hoewel 1064 nm nog verder verwijderd is van 800 nm dan 532 nm van 620 nm, moet je in gedachten houden dat rood ook infrarood golflengten weerkaatst, en daarom meer van 1064 nm dan 532 nm weerkaatst.

Voor een succesvolle behandeling heb je zo veel mogelijk absorptie en zo min mogelijk weerkaatsing nodig. Maar golflengte is niet de enige parameter die zorgt voor een succesvolle behandeling.

Voor het verwijderen van tatoeages moet je een fotoakoestische reactie creëren. Dit betekent dat je een schokgolf moet creëren om het inktdeeltje uit elkaar te breken. Hiervoor heb je een minimale energie nodig, gecombineerd met een extreem korte pulslengte. Tegenwoordig heb je de keuze tussen nanoseconde- en picoseconde-lasers.

Voor de meest effectieve kuur heb je een combinatie van nano- en picoseconden nodig. In het begin van je behandelingskuur heb je langere nanoseconde pulsen nodig om de grotere inktdeeltjes te breken. Later moet je overschakelen naar kortere picoseconde pulsen om dit proces te verfijnen.

Je kunt dit proces vergelijken met dat van een beeldhouwer. Hij begint met een blok steen dat groter is dan de figuur die hij wil maken en moet eerst al het overtollige steen verwijderen. Hiervoor gebruikt hij een zware beitel. Zodra de steen klaar is om de figuur te maken, schakelt hij over op een fijner stuk gereedschap. Als hij met een fijn stuk gereedschap tegen een groot blok steen beitelt, zal hij veel langer moeten werken omdat hij slechts kleine stukjes afbreekt.

Je moet er ook voor zorgen dat je genoeg energie hebt voor een succesvolle tatoeage verwijderingsbehandeling. Als je onder-behandeld, kan het zijn dat je nog steeds ‘frosting’ hebt, maar dit zal op de lange termijn geen resultaat hebben. De energie bepaalt de ‘punch’ die je aan het inktdeeltje geeft. En als je niet hard genoeg slaat, breek je het niet uit elkaar.
De output-energie is een van de grootste factoren die de prijs van een apparaat beïnvloeden. Om een heel goede reden.

Je kunt tatoeages niet verwijderen met een lange puls laser die een fotothermische reactie veroorzaakt, omdat je dan ernstige schade toebrengt aan het weefsel rondom het inktdeeltje. Het concept achter het verwijderen van tatoeages is om een reactie te creëren waarbij je het inktdeeltje uit elkaar breekt zonder warmte naar het omliggende weefsel te verspreiden.

Met een lange puls laser gebruik je het inktdeeltje als een element om warmte te creëren die zich verspreidt en het omliggende weefsel vernietigt, wat leidt tot ernstige littekens.

Hoe je de resultaten van je laserontharingsbehandeling kunt optimaliseren zonder je apparaat te vervangen

Om laserontharing te optimaliseren, moeten we eerst kijken naar de wetenschap en mechanismen die laserontharing mogelijk maken.

Om de haargroei te stoppen, moet je de dermale papillen vernietigen, die zich aan de basis van de haarzakjes bevinden. De dermale papillen spelen een cruciale rol in de haargroeicyclus door de ontwikkeling van follikels vanuit de epidermis te stimuleren om haarvezels te produceren.

Een methode om de dermale papillen te vernietigen is met hitte, en sommige vormen van licht werken heel goed om deze hitte te creëren. De dermale papillen absorberen het licht niet direct. Het licht wordt geabsorbeerd door pigmenten in het haar en de huid, melanine. Deze pigmenten absorberen licht van bepaalde golflengten en zetten dit om in hitte. De hitte verspreidt zich vervolgens naar buiten vanuit het haar (en de opperhuid). Het haar dient dus als een element.

Je kunt dit vergelijken met een element in een waterkoker. Het neemt elektriciteit en zet het om in hitte. De hitte moet zich dan lang genoeg over het volledige volume van de ketel verspreiden om warm water aan de uitlaat te krijgen.

Het haar zelf is niet het doelwit, het functioneert als het element dat een bepaalde area gedurende een minimale tijd boven een minimum drempeltemperatuur moet verwarmen. Om dit te bereiken zijn drie parameters van belang.

De eerste is golflengte, de gemakkelijkste van de drie. Het licht moet zich in een golflengte bevinden die melanine absorbeert. De meeste apparatuur wordt standaard geleverd met een golflengte waarvan is aangetoond dat ze wordt geabsorbeerd, tussen 600 nm en 1100 nm.

De tweede is energie. Maar het is niet zo maar energie. Je moet ook nadenken over het oppervlak waarover je de energie verdeelt, fluentie. Het is nodig om voldoende energie (licht) over een bepaald gebied te brengen om voldoende omzetting in hitte te hebben. Als je niet genoeg hitte hebt op de plaats waar de dermale papillen zich bevinden, zul je ze niet vernietigen. Houd er rekening mee dat slechts een klein deel van de hitte die je creëert de dermale papillen bereikt. De meeste hitte wordt verspreid over de opperhuid en de haarschacht; en wordt verder verspreid over de lengte van de follikel.

Het grootste probleem hierbij is dat dezelfde melanine die in het haar zit, ook in de epidermis aanwezig is. Je wilt echter de opperhuid of het weefsel rondom de opperhuid niet vernietigen. Daarom is huidkoeling van het grootste belang.

De derde parameter is tijd. De dermale papillen moeten gedurende een minimale periode op een bepaalde temperatuur worden verwarmd voordat ze afsterven. Oorspronkelijk dacht men dat de thermische relaxatietijd (TRT) de belangrijkste invloed was op de pulsduur. TRT is de tijd die het haar nodig heeft om de helft van de opgewekte hitte te verliezen. Het TRT-bereik voor haar ligt tussen 10 ms en 100 ms.

De laatste tijd is echter geaccepteerd dat de thermische beschadigingstijd (TDT) van groter belang is als het gaat om haarverwijdering. TDT is de tijd die nodig is om het gehele doel, inclusief de primaire chromofoor (bijv. melanine) en het omliggende doel (bijv. haarzakje), af te koelen met ongeveer 63%. De TDT voor haar varieert tussen 200 ms en 400 ms.

Dus algemene vuistregels om laserontharing te optimaliseren.

Je moet realiseren dat de behandeling ernstige gevolgen zal hebben voor de opperhuid. Om deze reden is het van het grootste belang om te zorgen voor voldoende huidkoeling tijdens een laser ontharingsbehandeling.

Je moet een fluentie gebruiken die voor de gewenste reactie zorgt. Een lage fluentie heeft geen resultaat en kan in sommige gevallen de haargroei stimuleren. De gemakkelijkste manier om een startpunt te vinden, is door te beginnen met de aanbeveling van de fabrikant en vervolgens de fluentie in kleine stapjes te verhogen totdat je een niveau bereikt waarop de cliënt het als een “snap” voelt, maar het wordt nog steeds goed verdragen.

Ten slotte heb je een lange pulslengte nodig. Aangezien het bovenste bereik van de TDT 400 ms is, wil je een pulslengte gebruiken die gelijk is aan die of langer. Zelfs als je de TRT liever als hoofdreferentie gebruikt, heeft deze nog steeds een pulslengte van 100 ms nodig. Algemene regel is dat je de langste pulsduur gebruikt die voor je beschikbaar is bij laserontharing.

Realiseer je dat deze vuistregels niet in steen gebeiteld zijn, maar in 95% van de gevallen voldoende zullen zijn.

LED en lage-energie laser in je salon of spa

LED-apparaten en lage-energie laserapparaten zijn een normaal verschijnsel geworden in bijna elke salon en spa, vooral LED-apparaten. Maar het is niet altijd een geïntegreerd onderdeel van het behandelingsmenu. Veel eigenaren van deze apparaten weten niet zeker, of voelen ze niet op hun gemak bij het combineren van LED-therapie met andere behandelingen.

Het mooie van LED-therapie is dat er maar heel weinig is dat je verkeerd kunt doen. In de meeste gevallen is het ergste dat kan gebeuren dat je geen resultaten krijgt.

LED-, lage-energie laser- en chromotherapie vallen allemaal in dezelfde categorie van licht-weefselinteractie, al deze therapieën stimuleren een fotochemische reactie. Een fotochemische reactie is een van de vier belangrijkste interactiereacties tussen licht en weefsel die veel worden gebruikt in de esthetische industrie. Dit is wanneer het licht wordt geabsorbeerd; en een biochemische reactie die al in het lichaam aanwezig is start, versterkt of stop.

Deze klasse van therapieën wordt tegenwoordig biomodulatie genoemd. Het is een verzamelnaam die verwijst naar LED-, lage-energie laser-, koudlaser-, softlaser- en algemene (koud) lichttherapieën. Veel van deze therapieën zijn gezien als hoax- of ‘pie-in-the-sky’-therapieën vanwege een gebrek aan kennis en begrip ervan.

Inmiddels hebben we duizenden academische onderzoeksdocumenten over biomodulatie beschikbaar en is de kennispool de afgelopen jaren flink gegroeid. Hoewel biomodulatie invloed heeft op verschillende chemische ‘pathways’ in het lichaam, is het in de esthetische industrie vooral bekend vanwege het effect dat het heeft op adenosinetrifosfaat (ATP). Het is terecht een belangrijke eigenschap van deze therapie, omdat elke chemische reactie in het lichaam afhankelijk is van de beschikbaarheid van energie.

Naast de verbeterde energieproductie heeft het ook een sterke ontstekingsremmende werking en stimuleert het collageen en elastine. Het is de combinatie van deze reacties die biomodulatie zo krachtig maakt in de strijd tegen veroudering.

De belangrijkste parameter om naar te kijken wanneer je overweegt een LED- of lage-energie laserapparaat te kopen, is de golflengte. Biomodulatie is erg golflengtegevoelig en de meest voorkomende en effectieve golflengten die je tegenkomt bij esthetische behandelingen zijn blauw (bij 415 nm), rood (bij 633 nm) en infrarood (bij ofwel 810 nm / 840 nm / 940 nm). Dit betekent niet dat andere golflengten geen effect zullen hebben. Deze golflengten zijn de meest onderzochte en gedocumenteerde.

De volgende twee dingen waarmee je rekening moet houden bij het kijken naar apparatuur, gaan hand in hand. De output-energie, voor biomodulatie, wordt meestal gegeven in mW. Het tweede is het ontwerp van het apparaat, of de bruikbaarheid.

Zoals eerder vermeld, is biomodulatie een niet-thermische reactie. Dit betekent dat er geen warmte ontstaat door het licht. Het is mogelijk dat het behandelde gebied opwarmt doordat de chemische reacties worden gestimuleerd. Op het moment dat warmte wordt gegenereerd door het licht, wordt de biostimulatie stopgezet door de reactie van het lichaam om de warmte onder controle te krijgen.

Een natuurlijke conclusie is dan te bedenken dat je echt heel weinig energie nodig hebt. Afhankelijk van je definitie van weinig, kan dit waar zijn of niet. Studies hebben aangetoond dat je ongeveer 4 J energie naar het behandel target moet overbrengen om het beste effect te hebben. Meer energie zal de resultaten gaan verminderen en minder kan leiden tot onder-behandeling. De uitgangsenergie van je apparaat bepaalt dus hoe lang een bepaald gebied moet worden behandeld.

Als je cliënten een korte behandelsessie verwachten, zal een sterkere eenheid aangewezen zijn om de behandeltijd te verkorten. Aan de andere kant, als je klanten een uitgebreide verwen-sessie verwachten, zal je beter bediend worden met een apparaat met een lagere uitgangsenergie.

Als we kijken naar bruikbaarheid, verwijzen we naar hoe praktisch een apparaat in je salon of spa past. Heb je een apparaat nodig dat zeer weinig aandacht van de operator vereist of dat volledig ‘self-service’ kan zijn door de klant? Of ben je beter geschikt voor een apparaat dat de hele tijd door een therapeut moet worden vastgehouden? Beide typen hebben voor- en nadelen, het hangt af van je vereisten. Ook belangrijk om vooraf te weten is; ga je het meestal gebruiken op grote of kleine behandelingsgebieden?

Biomodulatie kan worden gecombineerd met bijna elke andere behandeling. Dat gezegd hebbende, zijn er een aantal eenvoudige regels waaraan je je moet houden voor de beste resultaten:

 • Het moet op een schone huid worden gebruikt. Alles wat je tussen het licht en de huid plaatst, heeft effect op het behandelresultaat. Zoiets als een serum waar alle ingrediëntmoleculen onder de 500 dalton zijn, is geen probleem om te gebruiken tijdens een lichtbehandeling. Dit komt doordat het snel wordt opgenomen en een klein effect heeft op het licht. Alles wat dikker is, wordt een blok of reflector voor het licht.
 • Textiel blokkeert de energie bijna volledig. Je kunt niet behandelen door kleding of enige andere vorm van bedekking.
 • Als je een verhoogde opname wilt, kan je het product / masker het beste direct na biostimulatie op het gebied aanbrengen.
 • Als je wilt dat de energie langer in het gebied blijft ‘hangen’, kun je biomodulatie combineren met koudetherapie.
 • Om de energie zo groot mogelijk te laten verspreiden en effect te hebben, kun je biomodulatie het beste combineren met een vorm van warmtetherapie.

Waar je op moet letten als je een laser koopt voor het verwijderen van tatoeages

In dit artikel zullen we een paar van de belangrijkste punten bekijken waar je op moet letten bij het aankopen van een laser voor het verwijderen van tatoeages. Er zijn drie hoofdgebieden waar je zeker van moet zijn voordat je een apparaat koopt.

Pulslengte.

Lasers die geschikt zijn voor het verwijderen van tatoeages zijn machines met extreem korte pulsen. De pulslengte op deze machines wordt gemeten in nanoseconden of picoseconden. Om dit in perspectief te plaatsen: je hebt 1.000.000.000 nanoseconden nodig om 1 seconde te maken. Je hebt ook 1.000 picoseconden nodig om 1 nanoseconde te maken; of 1.000.000.000.000 picoseconden om 1 seconde te maken.

Lasers voor het verwijderen van tatoeages worden door Chinese fabrikanten zeer agressief op de markt gebracht als picoseconde lasers. Maar zijn het echt picoseconde lasers? Houd er rekening mee dat je 1000 picoseconden nodig hebt om 1 nanoseconde te maken. Als je dus ziet dat een apparaat op de markt wordt gebracht als een pico-laser met een pulslengte van 1000 ps of 2000 ps (het gaat in stappen van 1000), is het eigenlijk geen pico-laser. Het is een goede oude Q-switch laser die 1 of 2 nanoseconden kan meten.
Als het apparaat een pulslengte heeft tussen 1 ps en 999 ps, is het een echte picolaser.

Dit brengt ons bij de vraag; welke van de twee, pico of nano, is de betere optie?
Er is eigenlijk geen betere standaard apparaat, het hangt echt af van je vereisten. Dat gezegd hebbende, word je het best bediend met een combinatie van pico- en nano-pulslengten.

Nanoseconde-lasers breken het inktmolecuul in grotere stukken dan picoseconde-lasers.
Tijdens de behandelingskuur moet je het inktmolecuul opbreken. Het is gemakkelijker om een groot molecuul in kleinere, maar nog steeds relatief grote stukjes te breken als tussenstap voordat je met het microwerk begint.

Je kunt het vergelijken met een beeldhouwer die om te beginnen, een grote steen neemt. En dan eerst grote stukken weghaalt met een zware beitel. Nadat hij het grootste deel van het overmaat heeft verwijderd, schakelt hij over naar een kleinere, fijnere beitel om te beginnen met beeldhouwen.

Golflengte

De golflengte(n) van het apparaat bepaalt welke kleuren inkt je kunt verwijderen. Het principe is vrij eenvoudig. Net als bij het zien, valt licht op een blad en wordt het groene deel van het licht weerkaatst, waardoor we het blad als groen zien.

Als je groene inkt hebt, valt het in het spectrum van groen, tussen 500 nm en 565 nm. Als je het dus bestraalt met 532 nm, wordt het licht niet geabsorbeerd, maar gereflecteerd en heb je geen resultaat. Je moet een golflengte “ver” van het groene bereik gebruiken om resultaten te krijgen; zoiets als 1064 nm.

Je moet kiezen tussen een apparaat met één of meerdere golflengten. En als je kiest voor een apparaat met meerdere golflengten, moet je kiezen tussen een laser met meerdere caviteits resonators of een laser met meerdere golflengte wisselende handstukken.

Als je klanten je meestal een zwarte of donkerblauwe tatoeage zullen hebben, is het misschien het beste om te investeren in een apparaat die maar één kleur kan. Je koopt dan een apparaat met één caviteits resonator en standaard handstuk.

Als je een reeks kleuren wilt verwijderen, heb je ofwel meerdere laser apparatuur met één golflengte elk, of een apparaat met meerdere golflengten nodig.

Wanneer je naar apparatuur met meerdere golflengten kijkt, zul je zien dat je twee verschillende klassen lasers hebt. Sommige lasers hebben meerdere caviteits resonators (vermogen om licht te genereren) en kunnen indien nodig tussen resonators schakelen. Deze apparaten zijn meestal erg duur.

Andere apparatuur hebben handstukken die golflengte omzetten. De prijzen van deze apparaten zijn veel beter verteerbaar. De valstrik hier is dat je tijdens de conversie veel energie verliest.

Het kan zo extreem zijn dat je 800 mJ op handstuk één hebt, en op handstuk twee dat naar een andere golflengte wordt omgezet, heb je slechts 400 mJ. Dit kan nog erger worden; met handstuk drie mag je slechts 200 mJ hebben.
In sommige gevallen kan het zo extreem zijn dat meerdere handstukken alleen de marketing van de fabrikant verbeteren en niet je resultaten. Dit is een valkuil waar veel mensen in stappen.

Energie

Als je eenmaal weet welke golflengte(n) je op een apparaat wilt; en welke pulslengtes. Is het tijd om naar de energie-uitstoot te kijken. De ‘output’-energie van lasers voor het verwijderen van tatoeages wordt meestal gegeven in Joules, of millijoules (J of mJ) en niet in Joules per gebied (J/cm2).

Je zult zien dat de erg dure machines rond of boven de 2 J zullen zijn. Waar ‘entry-level’-apparatuur ongeveer 600 mJ geeft.
Een apparaat van 600 mJ kan vanaf USD$ 2.500 kosten, terwijl een apparaat van 2 J meer dan USD$ 80.000 zal kosten.
De uitstootenergie van een apparaat is de belangrijkste factor die de bruikbaarheid van een apparaat bepaalt. Bruikbaar: een tatoeage kunnen verwijderen.

Bij het verwijderen van een tatoeage heb je een apparaat nodig die voldoende energie kan geven. Cliënten die komen voor het verwijderen van tatoeages komen niet naar je om hun tatoeages lichter te maken. Ze willen het volledig verwijderen zonder littekens of zo veel mogelijk verwijderd dat er een andere tatoeage overheen kan worden geplaatst zonder een zichtbare spooktatoeage.

Als je een professionele kliniek voor het verwijderen van tatoeage wilt hebben, die waarde biedt aan je cliënten, kunnen we je alleen maar aanraden om weg te blijven van ‘entry-level’ lasers voor het verwijderen van tatoeages. Je zal je beloften aan je klanten niet kunnen nakomen, en alleen een slechte reputatie krijgen.